Kohl'le ilgili sahte faksı, araştırmadan duyuran AP özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Kohlle ilgili sahte faksı, araştırmadan duyuran AP özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

ESKİ Başbakan Helmut Kohl adına önceki gün bazı haber ajanslarına gönderilen ve Kohl'un bağış listesini açıklayacağını duyuran esrarengiz faks mesajı Almanya'yı karıştırdı. Faksın sahte olduğunun anlaşılması üzerine Amerikan haber ajansı Associated Press (AP) Almanya Masası resmen özür diledi.

Bonn'daki CDU teşkilatından gönderildiği iddia edilen ve Dr. Helmut Kohl imzasını taşıyan faksta, Kohl'ün parti çalışmasını desteklemek amacıyla kendisine bağış verenlerin isimlerini üst düzey bir komisyona açıklayacağı yazıyordu.

HABERİ İLK AP GEÇTİ

Önceki gün öğleden sonra gelen faksa inanan ajanslar, haberi hemen abonelerine duyurdu. Haberi ilk veren Almanya'daki Associated Press (AP) oldu. Saat 16:19'da AP, ‘‘flaş’’ olarak partiye bağış yapan isimleri açıklamamakta direnen Helmut Kohl'ün konuşacağını ve tüm isimleri bildireceğini duyurdu.

AP'den birkaç dakika sonra tüm ajanslar Kohl'ün konuşacağını bildirince, gazeteciler politikacıların tepkilerini ve görüşlerini toplamaya başladı.

ALMANYA KARIŞTI

Gazeteler, ajanstan gelen haber nedeniyle manşetlerini değiştirdiği sıralarda gelen yeni bir haber Almanya'yı karıştırdı. Kohl, basın sözcüsü aracılığıyla haberi yalanlatmıştı.

Saat 17.20'de ise Fransız haber ajansı AFP, Bonn'daki CDU Şehir Meclisi Grubu'ndan gelen faksın sahte olduğunu bildirdi. AFP'nin bu haberinin duyulmasından sonra sırasıyla Reuters, AP ve DPA harekete geçti. AP ve Reuters, haberlerin gerçek olmadığını ve geri çekileceğini duyururken, ilk haberi 16.27'de duyuran Alman Haber Ajansı (DPA), yaklaşık bir saat sonra 17.28'de düzeltme geçerek, faksın Kohl'e ait olmadığı ve yazının da uydurma olduğunu açıkladı.

GAZETECİLİK ÖZRÜ

Haberi duyuran diğer bir ajans olan AP de dün abonelerine bir açıklama göndererek resmen özür diledi. Haberde ayrıca Yazıişleri Müdürü Peter M.Gehrig'in, çalışanlarına hitaben yazdığı bir metne de yer verildi.

Yazıişlerinin dikkatine başlıklı AP yazısında, şöyle denildi:

‘‘Associated Press'in Almanya masası, diğer ajanslar gibi, pazar günü Helmut Kohl'den geldiği sanılan bir faksı, kaynağını yeterince araştırmadan servise haber olarak koymuştur. Ancak sonradan faksın sahte olduğu anlaşılmıştır. Bizden haklı olarak beklediğiniz titizliği yerine getirmememizden dolayı üzgünüz. Bu olay nedeniyle, tüm çalışanlarımıza, ajansların kamuoyuna karşı büyük sorumluluk taşıdıkları gerçeğini bir kez daha hatırlatılmıştır’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!