‘Koca Yusuf’tan 4 insanlık sortisi daha 

Güncelleme Tarihi:

‘Koca Yusuf’tan 4 insanlık sortisi daha
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 07:00

Gazze’ye yardım eli uzatmak için harekete geçen Türkiye, bölgeye insani yardım göndermeye devam ediyor. ‘Koca Yusuf’ nakliye uçakları dün Mısır’a dört sorti yaparak yardım taşıdı. Yardımlar TIR’larla Refah Kapısı’ndan geçirilerek Gazzelilere ulaştırılacak.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlayan ve aralıksız devam eden saldırıları sürüyor. Abluka altındaki Gazze’de insanlık dramı yaşanırken, Türkiye ise Gazzeli sivillere yönelik insani yardım ulaştırılması için seferber oldu. Daha önce Mısır üzerinden Gazze’ye yardım ulaştıran Türkiye, dün de sağlık ve yardım malzemesi taşıyan TSK’ya ait nakliye uçaklarını Mısır’a gönderdi. Ankara Etimesgut’tan havalanan ve “Koca Yusuf” olarak bilinen A400M nakliye uçakları Mısır’a 4 sorti yaptı. İçinde çoğunlukla sağlık malzemesi taşıyan uçaklardaki yardım malzemeleri Mısır’ın El-Arish Havalimanı’na indirildi. Yardım paketleri TIR’larla Refah Kapısı’ndan geçirilecek ve Gazzellilere ulaştırılacak.

ÇOĞU TIBBİ MALZEME

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada, “Ülkemizin yardım elini Gazze’ye ulaştırmaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla hazırlanan ve içerisinde çoğunlukla sağlık malzemelerinin yer aldığı yardım paketlerini Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarımıza yükledik. Yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması için toplamda dört sorti planlandı” denildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, Gazze için hazırlanan ve çoğunlukla sağlık malzemelerinin yer aldığı yardım paketlerini taşıyan Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların başarılı bir şekilde Mısır’a ulaştığı bildirildi.

Haberin Devamı

‘Koca Yusuf’tan 4 insanlık sortisi daha

REFAH’TAN 3’ÜNCÜ KONVOY ULAŞTI

Gazze’ye gıda, ilaç ve su gibi insani yardım malzemeleri taşıyan üçüncü konvoyun dün Mısır’a bağlanan Refah Sınır Kapısı’ndan bölgeye girdiği bildirildi. Daha önce cumartesi ve pazar günleri iki ayrı konvoyda toplamda 34 kamyon geçiş yapmıştı. Öte yandan yetkililer söz konusu yardımların ihtiyaç duyulanın çok altında olduğunu belirtiyor.

YİNE YAKIT GÖNDERİLMEDİ

Birleşmiş Milletler yetkilileri günlük 100 TIR dolusu insani ihtiyaç malzemesine ihtiyaç duyulduğunu söylerken, dün bölgeye giren yardım konvoyunda yakıt bulunmadığı ifade edildi. Bölgede yaşanan elektrik tedariki sorunları nedeniyle yakıt sağlanması özellikle hastanelerin sağlık hizmetlerini sürdürebilmesi açısından hayati önem taşıyor.

Haberin Devamı

‘Koca Yusuf’tan 4 insanlık sortisi daha

20 UZMAN DOKTOR GAZZE İÇİN MISIR’DA

- Gazze’ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, içerisinde 20 uzman sağlık çalışanın da bulunduğu Cumhurbaşkanlığı uçağı önceki gün Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Mısır’a ulaşmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze’ye yardım için gönderilen 20 kişilik ekibin, Mısır Sağlık Bakanı Khaled Abdel Ghaffar tarafından karşılandığını ve bir planlama toplantısı yapıldığını açıkladı. Bakan Koca, Gazze’ye sağlık alanında yapılacak yardımlarda Mısır ile işbirliklerinin artacağını belirtti.

HAREKÂTLARDA DA KULLANILIYOR

- Türkiye, Koca Yusuf olarak bilinen A400M nakliye uçaklarını uzak coğrafyalardaki yardım faaliyetlerinden tahliye operasyonlarına, askeri harekâtlardan personel taşımaya, afetlerde hava köprüsü oluşturmaya kadar geniş bir çerçevede kullanıyor. Stratejik yükleri taşıyabilen A400M, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan COVID-19 virüsünden etkilenmemeleri için kentte bulunan Türk ve dost ülke vatandaşlarını yurda getirmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan Koca Yusuf’lar, Afganistan ve Somali’de de tahliye ve insani yardım amaçlı operasyonlarda da kullanılmıştı.

Haberin Devamı

‘Koca Yusuf’tan 4 insanlık sortisi daha

İLK TÜRK PEHLİVAN

- A400M uçaklarının ismi, Osmanlı döneminde yaşamış ünlü bir Türk güreşçi olan Yusuf İsmail’den geliyor. Bulgaristan’ın Şumnu kasabasında 1857 yılında dünyaya gelen Koca Yusuf’un, minderde grekoromen güreş yapan ilk Türk pehlivan olduğu düşünülüyor. Serbest güreşin efsanevi isimlerinden olan Yusuf, iri gövdesi, güreş becerisi, gücü ve sporcu ahlakı ile ‘Koca’ lakabını almış. 

‘Koca Yusuf’tan 4 insanlık sortisi daha

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!