Koç Vakfı, İtalyan Hastanesi’ni kapadı

Güncelleme Tarihi:

Koç Vakfı, İtalyan Hastanesi’ni kapadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2006 00:00

Vehbi Koç Vakfı’nın onararak 1999’da hizmete soktuğu İtalyan Hastanesi kapandı. İtalyan hükümetiyle yapılan anlaşmayla devralınan hastane, 16 milyon dolar harcanarak kanser ile fizik tedavi rehabilitasyon hastalarına hizmet vermeye başlamıştı.

BEYOĞLU’ndaki 38 yataklı hastanenin onarımı için İtalyan Fiat firması yaklaşık 3 milyon dolar bağışta bulunmuş ve ailenin 33 yaşında kanserden ölen veliahtı Giovanni Alberto Agnelli’nin adı hastaneye verilmişti. Hastanenin kapanmasıyla personelin bir kısmı Amerikan Hastanesi’ne kaydırıldı, 100 kadarı da işten çıkarıldı.

Hastane kurulduktan yaklaşık iki yıl sonra, Cihangir Güzelleştirme Derneği’nin girişimiyle tarihi eserde tahribat yapıldığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatı geri alınmıştı. Mühürlenen hastane yaklaşık üç yıl süren davanın kazanılmasıyla 2005 Haziran’ında yeniden hizmet vermeye başladı. Ancak hastanenin makus talihi değişmedi. Bu kez Vehbi Koç Vakfı tarafından kapatılması uygun görüldü.

Amerikan Hastanesi Pazarlama ve İmaj Geliştirme Müdürü Tolga Güngör, İtalyan Hastanesi ile ilgili birçok proje üzerinde çalıştıklarını, ancak henüz kesin kararın verilmediğini söyledi. Hastanenin onkoloji birimlerinin Amerikan Hastanesi’ne kaydırıldığını belirten Güngör, "Hastanemizin alanı 40 bin metrekareden 60 bin metrekareye, yatak sayısı 184’den 300’e çıkacak. Poliklinik alanı genişleyecek. Bu yüzden onkoloji birimini Amerikan Hastanesi’ne kaydırdık. İtalyan Hastanesiyle ilgili projelerin hepsi yine sağlık hizmeti verilmesiyle ilgili. Önümüzdeki yönetim kurulu toplantısında ne olacağı netleşecek" dedi.

Vehbi Koç’un hayaliydi

İtalyan Hastanesi, 1820 yılında denizcilere sağlık hizmeti vermek için kuruldu. 1856’da Sardunya Krallığı’nın himayesinde resmi bir nitelik kazandı. 1861 yılında İtalyan Krallığı’nın ilan edilmesiyle İtalyan Kraliyet Hastanesi adını aldı. 1876’da Kral Victor Emmanuel tarafından yeniden inşa edilen hastane, önce İstanbul’da yaşayan İtalyan cemaatine daha sonra da İstanbul halkına hizmet sundu. İşletmesi için Vehbi Koç Vakfı 1998’de İtalyan hükümetiyle anlaşma yaptı. Böylece Vehbi Koç’un kanser hastalarına özel hastane kurma hayali yaşama geçirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!