KKTC sınırına İsrail’den Kibbutz

Güncelleme Tarihi:

KKTC sınırına İsrail’den Kibbutz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2012 00:00

İsrail ile Kıbrıs Rum yönetimi arasında askeri ve ekonomik ilişkiler, KKTC sınırına hahamların kibbutz (ortak yaşam kampı) kurmasına kadar uzandı.

Haberin Devamı

Larnaka hahamı Arie Zeev Raski, KKTC ile Kıbrıs Rum yönetimini ayıran ara bölgede İngiltere’ye ait Dikelya hava üssüne bitişik, sınıra 50 metre mesafede Kibbutz kurdu. Rum yönetimi İsrail’den gelecek Yahudi gençlerin belirli sürelerle kalarak ziraat eğitimi alacağı kampa onay verdi; ancak Rum polisi, bir kilometre mesafedeki Türk mevzisinin görüş alanı içine girmesi nedeniyle tesisin yeri konusunda endişeli. Haham Arie Zeev Raski’nin kiraladığı ve içine prefabrik evler yapmaya başladığı Kibbutz, KKTC’in Gamimagosa kentine bitişik kapalı Maraş kentinin arkasındaki Rum kesimi toprakları içinde yer alıyor.
Kıbrıs adasında KKTC ile Rum yönetimini BM’nin denetimindeki ara bölge ayırıyor. Ancak sınırın Magosa yakınındaki söz konusu bölümünde KKTC ile Rum kesimi arasına İngiltere’ye ait Dikelya hava üssü giriyor. İngiliz üsler bölgesinden geçilerek gidilen Rumların Ahna adı verdiği bölge, turistik Aya Napa kentiyle de meşhur. Üs yetkilileri, kiralanan yerin sınırlarının dışında olduğunu belirterek, bir çekinceleri olmadığını açıkladı. Ulaşımı zor bir bölgede hazırlanan kibbutz, Rum polisini muhtemel bir olayda müdahale zorluğu nedeniyle endişelendirdi. Rum polisi, Ortadoğu’daki terör nedeniyle İsraillilerin hedef seçilmesini gerekçe göstererek kampın emniyetinin sağlanmasındaki güçlüğe dikkat çekti

Haberin Devamı

Kibbutz nedir?

Kibbutz İsrail devletinin kurulduğu 1948’de İsrail’e yerleşen Yahudilerin uyguladığı ekonomik ve sosyal yerleşim birimine verilen ad.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!