KKTC’de ‘hükümet bozuluyor’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

KKTC’de ‘hükümet bozuluyor’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2006 12:29

KKTC’de Pazar günü gerçekleşen seçimlerle meclisteki 23 sandalye sayısını 25’e yükselten Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) böylece KKTC Cumhuriyet Meclisi’ndeki sandalye sayısının tam yarısına sahip oldu.

Haberin Devamı

Bugün arka arkaya gelen açıklamalarla Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) - Demokrat Parti (DP) hükümetinin sona ereceğinin önemli sinyalleri verildi.

CTP’den yapılan açıklamalarda DP’ile hükümetin devam etmesinin sorunlar yarattığı açıklanırken, Ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile hükümet kurulabileceği açıklandı.

TÜM BAKANLIKLAR CTP’NİN OLSUN İSTENİYOR

Gelişmelerin ardından Ada’nın kuzeyinde yeni hükümet modelleri için birçok alternatif üretilmeye başlandı. Buna göre Cumhuriyet Meclisi’nde bir sandalyeye sahip olan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH), CTP’ye vereceğini açıkladığı destekle CTP tek başına iktidara geliyor.

BDH, "CTP’nin Meclis’te ulaştığı 25 milletvekilliği çerçevesinde, çözüm ve AB siyasetini, demokratikleşme ve sivilleşme hedefini ileri taşıyacak somut bir programı yaşama geçirmek iradesine sahipse, BDH Meclis’te 26’ncı oy olarak destek olacak ve bunun için de hükümette herhangi bir yer talep etmeyecek" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

CTP’nin BDH desteği ile 26 milletvekili destekli hükümete sıcak bakmayacağı ifade edilirken böylesine bir hükümetin sağlıklı çalışamayacağı, herhangi bir milletvekilinin yurtdışında olması veya rahatsızlanması nedeniyle hükümetin sorunlar yaşayacağına dikkat çekildi.

Ancak bu formül benimsenirse Demokrat Parti’nin (DP) elindeki bakanlıklar da CTP’ye geçmiş olacak.

DENKTAŞ’I YEREL SEÇİMLER YAKTI

Alternatif hükümet kurulacak olursa DP’nin kontrolünde bulunan Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı da DP’nin kontrolünden çıkacak.

Diplomatik çevreler, şu an Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı sıfatı olan Serdar Denktaş’ın sıfatlarının da gideceğini vurgulamakta.

Bugün KKTC’nin özel televizyonlarından Kantal T’ye konuşan CTP Lefkoşa İlçe Başkanı ve Lefkoşa milletvekili Kadri Fellahoğlu Serdar Denktaşın partisi DP ile ilişkileri kesme noktasına geldiklerini ifade etti.

İKİNCİ HÜKÜMET MODELİ UBP İLE KOALİSYON

Fellahoğlu da alternatif hükümet modeli olarak UBP’yi adres göstererek DP’ye mecbur olunmadığını, hükümeti, ne yaptığını bilen bir UBP ile kurmanın çok daha sağlıklı olacağına inandıklarını vurguladı. Fellahoğlu, CTP-DP koalisyon hükümetinin bozulacağına ilişkin “özellikle yerel seçim döneminde ortağımızın tüm seçim stratejisini CTP üzerine kurması ve eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bu seçimlerde DP lehine müdahil olması bu koalisyonun geleceği konusunda bizlerde ciddi anlamda kuşku yaratmıştır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KKTC’de 50 sandalyelik Cumhuriyet meclisinde CTP 25, UBP 17, DP 7 ve BDH 1 milletvekiline sahip. Meclisten yasa geçirebilmek için 26 milletvekili sayısı yetiyor. KKTC’deki bakanlıkların 7’si CTP’nin
3 bakanlık da DP’nin kontrolünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!