Kızıltepe davasında sona doğru

Güncelleme Tarihi:

Kızıltepe davasında sona doğru
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2007 13:32

MARDİN’in Kızıltepe İlçesi'nde 21 Kasım 2004 tarihinde düzenlenen operasyon sırasında 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile kamyon şoförü olan 31 yaşındaki babası Ahmet Kaymaz’ın öldürülmesi olayının sanık 4 polisin tutuklanması talebi kabul edilmedi. Avukatlar, davanın 2 duruşma sonra bitebileceğini söyledi.

Güvenlik nedeniyle Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kaymaz davasına bugün devam edildi. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık polis memurları Mehmet Karaca, Seydi Ahmet Döngel, Yaşafettin Açıksöz, Salih Ayaz ile öldürülen Ahmet Kaymaz’ın kardeşi Reşat Kaymaz, sanıkların ve Kaymaz ailesinin avukatları katıldı.
Duruşmayı Demokratik Toplum Partisi (DTP) İl Başkanı Hamza Abay ile bazı sivil toplum örgütleri temsilcileri de izledi. Duruşma nedeniyle Eskişehir Emniyet Müdürlüğü kentte geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kent giriş çıkışlarında dün gece sabaha kadar şüpheli araçlar üzerinde uygulama yapıldı. Sabah erken saatlerde de polisler adliye binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Polis panzerleri, itfaiye aracı ve 112 ambulansı adliye yanında bekletildi. Duruşma nedeniyle 500’ü aşkın polis görev aldı. Keskin nişancı polisler yüksek binaların çatılarına yerleştirildi. Sanık avukatlarından Füsun Tünçok’un adiye binası karşısındaki Yelkovan İşhanı’nın 4’üncü katında bulunan bürosunun penceresine Türk bayrağı asıldı.

KADIN POLİS ÜZERİNİ ARAYINCA ÖNCE GÜLDÜ SONRA SARILDI

Eskişehir’de Kaymaz davası nedeniyle polisler adliye önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Adliye binası yanından geçen vatandaşlar tek tek arandı. Aramaya kadın polis memurları da katıldı.

Türbanlı ve başörtülülerin üst araması yapıldı. Başörtülü orta yaşlı bir kadın arama sırasında sürekli güldü, daha sonra da kendisini arayan kadın polis memurunu sarılıp öptü. Polisin arama yaptığı kadın, ilk kez üst aramasıyla karşılaştığını, dokunma sırasında gülme krizine yakalandığını belirtti.

SANIKLARIN TUTUKLANMASINI İSTEDİLER

Mahkeme heyeti, Adli Tıp Kurumu’ndan olay yerindeki boş kovanların hangi silahtan ateş edildiğinin belirlendiğine dair raporun geldiğini ve kendilerine olay yeri krokisinin gönderildiğini bildirdi. Kaymaz ailesini avukatlarından Erdal Kuzu, “Gelen rapordan da anlaşılacağı üzere karşılıklı bir çatışma yaşanmamıştır. Baba-oğul infaz sonucu öldürülmüşlerdir. Ölenlerin arka tarafında boş kovan bulunması sanıkların arkadan da ateş ettiğini belirler. Sanıkların tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi.

Tutuksuz yargılanan polis memurlarının avukatlarından Veysel Güler de duruşmada, mahkemeye sunulan olay yeri krokisinin beceriksiz biri tarafından çizilmiş olduğu iddiasında bulundu. Güler şöyle konuştu:

“Kroki ölçekli değildir. Kamyon ile akaryakıt istasyonu krokide yan yana gösterilmiştir. Oysa ki aralarında 150 metre mesafe var. Yine olay yerinde Seydi Ahmet Döngel’e ait hiçbir mermi kovanı bulunamamıştır.

Oysaki sanık ateş ettiğini samimi bir şekilde söylüyor. Olay yerinde 100’den fazla insan vardı. Kalabalık bir olay yeri. Çamur ve bataklık var. Yaşafettin Açıkgöz, Uğur Kaymaz ile yüz yüze çatıştığını asla söylemedi. Açıkgöz, hiçbir beyanında tankere sırtını dayayıp ateş ettiğini söylemiyor.

Avukat Erdal Kuzu’nun bu iddiaları nereden çıkıyor bilemiyoruz. Hava ve zemin şartları nedeniyle kovanların tamamına ulaşılamadı. Karşı taraf avukatları her duruşmada tutuklama talebinde bulunuyorlar. Deliller birbirine karışmış durumda. Raporun incelenmesi için meyil talep ediyoruz.”

Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Kaymaz ailesi avukatlarının tutuklama talebini kabul etmedi. Heyet, duruşmayı 18 Nisan 2007 tarihine erteledi.

ÖNÜMÜZDEKİ DURUŞMALARDA KARAR ÇIKABİLİR

Duruşma sonrasında Adliye binası önünde gazetecilere açıklamada bulunan Kaymaz ailesinin avukatlarından Erdal Kuzu, davanın 2 duruşma sonra bitebileceğini söyledi. Kuzu, “18 Nisan 2007 tarihinde sanık avukatları farklı bir talepte bulunmaz ve farklı bir gelişme olmazsa savcının mütaalada bulunmasını bekliyoruz. Daha sonraki duruşmada karar çıkabilir” diye konuştu.

Sanık polislerin avukatı Veysel Güler ise önümüzdeki celsede büyük bir ihtimalle kararın çıkabileceğini düşünüyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!