Kızılay tarihinin en büyük afet sevkiyatını Van'a gerçekleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Kızılay tarihinin en büyük afet sevkiyatını Vana gerçekleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 22:53

TÜRK Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 20 bin çadırı afet bölgesine göndererek tarihinin en büyük afet sevkiyatını gerçekleştirildiğini belirterek bölgedeki çadır ihtiyaçlarının giderilmesi için 120 bin çadıra ihtiyaç olduğunu söyledi. Akar, çadır sıkıntısının yaşanmasının nedeninin ise artçı depremlerin devam etmesinden dolayı vatandaşların evlerine giremeyecek durumda olmamaları ve hayvanlarını bırakmak istemeyen afetzedelerin merkezi yerlerde oluşturulan çadırkentlere yerleşmeyi reddetmesi olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yapılan yardımlarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türk Kızılayı Van ve Erciş’te meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından operasyonlarına başlamıştır. 137’si profesyonel 240’i gönüllü olmak üzere toplam 377 Kızılay görevlisi afet bölgesinde görev yapmaktadır. Türk Kızılayı şubeleri ve lojistik merkezlerinden oluşan yerel teşkilatlı da tüm imk?nları ile operasyona katılmaktadır. Türk Kızılayı Van Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri kendi evleri hasar görmesine rağmen diğer afetzedelerin yardıma koşmaktadır."

ÇADIR KONUSUNDA İHTİYAÇ DEVAM ETMEKTEDİR

Çadır ihtiyacının devam ettiğini belirten Akar, "Şu ana kadar 1’i Van’da 2’si Erciş’te olmak üzere afet bölgesinde toplam 3 çadırkent kurulmuştur. Van’da bulunan Türk Kızılayı Aşevinde Valilik tarafından sürekli sıcak yemek çıkarılmaktadır. Ayrıca çadırkentlerde 3 öğün sıcak sıcak yemek dağıtılmaktadır. Bölgede gıda, beslenme, sağlık ve enkaz kaldırma gibi hizmetlerde hiçbir sıkıntı yaşanmamaktadır. Yerleşim yerleri zarar gören vatandaşlar için çadır kurulumu çalışmaları sürmektedir ancak çadır konusunda ihtiyaç devam etmektedir" diye konuştu.

’BÖLGEDE KURMAYI PLANLADIĞIMIZ ÇADIR 30 BİN ADET’

Akar, şöyle devam etti: "Kızılay depolarındaki stoklarından 20 bin 371 çadırı bölgeye sevk etmiş, 12 bin 891 adet çadır afetzedelere dağıtmıştır. Kızılay’ın İzmir, Ankara, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, Düzce ve İzmit depolarındaki stoklarında bulunan 8 bin 668 adet çadır da Adnan Menderes (İzmir), Atatürk Havalimanı (İstanbul) ve Sabiha Gökçen (İstanbul) havalimanlarından gün içerisinde uçaklarla bölgeye ulaştırılacaktır. Türk Kızılayı’nın bölgede kurmayı planladığı çadır 30 bin adettir."

TARİHİN EN BÜYÜK AFET SEVKİYATI

Akar şu bilgileri verdi: "Türk Kızılayı, depremin üzerinden 48 saat geçmeden 20 bin çadırı afet bölgesine göndererek tarihinin en büyük afet sevkiyatını gerçekleştirmiştir. Bölgede Çadır ile ilgili yaşanan sıkıntının sebebi şudur; Van ve Erciş’te afetten etkilenen 600 bin afetzede bulunmaktadır. Afetzedeler gerek artçı depremlerin devam etmesi gerek evlerine giremeyecek durumda olmamalarından dolayı çadıra ihtiyaç duymaktadır. Bölgedeki tüm çadır ihtiyaçlarının giderilmesi için 120 bin adet çadır kapasitesine ihtiyaç vardır. Bu nedenle Türk Kızılayı ve Afet Koordinasyon Merkezi gerçek ihtiyaç sahiplerine çadır ve yardım malzemelerini ulaştırmaya çalışmaktadır. Çadır sıkıntısının yaşanmasının bir diğer önemli sebebi de afetzedelerin kendi evlerini ve yakın çevresini terk etmeme isteğidir. Evlerini ve hayvanlarını bırakmak istemeyen afetzedeler merkezi yerlerde oluşturulan çadırkentlere yerleşmeyi reddetmektedir. Ayrıca Türk Kızılayı’nın yarıdm malzemeleri bazı kişiler tarafından yağmalamaya çalışılmıştır. Alanda görev yapan Bakanlarımızın, Valilerimiz ve Emniyet Müdürlerimizin zamanında aldığı önlemlerle bu olumsuz görüntüler önlenmiştir. Türk Kızılayı bölgedeki yardım çalışmalarına hızla devam etmektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!