Kızıl Kmerler'in liderleri hesap verecek

Güncelleme Tarihi:

Kızıl Kmerlerin liderleri hesap verecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2011 00:00

Kamboçya'da yaklaşık 1 milyon 700 bin insanın ölümünden sorumlu görülen Kızıl Kmerler rejimi liderleri, ilk defa Birleşmiş Milletler tarafından kurulan mahkemede yıllar sonra hakim karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Kamboçya'da 1975-79 yılları arasındaki Maocu iktidarın Pol Pot'tan sonraki iki numaralı ismi Nuon Chea ile üç lideri, bu sabah soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmaya başladı.

Yargılanan diğer üç isim ise, Kızıl Kmerler dönemi Devlet Başkanı Kieu Sampan, eski Dışişleri Bakanı Ieng Sary ve rejimin uluslararası yüzü olarak da tanınan Sosyal İşler Bakanı Ieng Thirith.

DAVANIN SONUNU GÖREMEYEBİLİRLER

Tutuklandıkları 2007'den beri cezaevinde tutulan sanıklar, haklarındaki suçlamaları reddederken, davanın yıllar sürmesi bekleniyor.

BM destekli mahkemenin bugünkü ilk duruşmasında, Kızıl Kmerler'in iki numaralı ismi Nuon Chea, kendini iyi hissetmediğini belirterek mahkeme salonunu terk etti.

Yaşları 80'e dayanan sanıkların, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek yargılanmaktan kaçmaya çalışabileceği ve mahkemenin sonucunu görecek kadar yaşayamayabilecekleri belirtiliyor.

Haberin Devamı

Eski Dışişleri Bakanı Ieng Sary, kraliyet tarafından 15 yıl önce affedilmişti.

'İKİNCİ NUREMBERG'

İlk aşamada teknik konuşların ele alınmasının ardından, suçlamalarla ilgili delillerin sunulacağı yargılamanın gelecek Eylül ayında başlayabileceği ifade ediliyor.

Uluslararası savcılardan Andrew Cayley, davanın Nazilerin yargılandığı Nuremberg mahkemesinden beri görülecek en geniş kapsamlı ve karmaşık dava olduğunu belirtti.

Pol Pot dönemi kurbanlarının yakınları ile vahşeti yaşayan Kamboçyalılar, davayı yakından takip ediyor. Ailesini Kızıl Kmerler döneminde kaybeden Theary Seng, BBC'ye yaptığı açıklamada, BM mahkemesi 2006'da kurulduğundan beri bu günü beklediğini söyledi.

KATLİAM VE AÇLIK YILLARI

Kızıl Kmerler iktidarı döneminde rejim muhalifi olduğu gerekçesiyle binlerce siyasi mahkum öldürülürken, ekonomik çöküş sonucu baş gösteren açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle ölenlerin sayısı 1 milyonu aşmıştı.

Bu dönemde yaklaşık 15 bin kişinin öldüğü cezaevinin başkanı olan “Duch” (Dük) lakaplı Kaing Guek Eav da, geçen yıl yargılandığı mahkeme tarafından 35 yıl hapse mahkum edilmişti.

Maocu rejim, 1979 yılında Vietnam ordusu tarafından devrilmiş, Pol Pot 1998 yılında yargılanmadan ölmüştü.

Haberin Devamı

Kendisi de Pol Pot döneminde görev almış olan Kamboçya Başbakanı Hun Sen ise, davanın kapsamının genişletilmesine karşı çıkarak bunun ülkeyi istikrarsızlığa sürükleyebileceğini savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!