Kız Kulesi ne olarak hizmet vermektedir? İşte Kulesi’nin tarihçesi

Güncelleme Tarihi:

Kız Kulesi ne olarak hizmet vermektedir İşte Kulesi’nin tarihçesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2018 09:57

Üsküdar ilçesinde bulunan Kız Kulesi, popülerliğini koruyor. Çok eski bir tarihe sahip olan Kız Kulsesi günümüzde evlilik tekliflerinin önemli bir mekanı haline geldi. Peki, Kız Kulesi ne olarak hizmet vermektedir? İşte Kulesi’nin tarihçesi

Haberin Devamı

Kız kulesi hem müze hem de restaurant olarak yılda 365 gün yerli ve yabancı misafirlerin ziyaretlerine açık olup sabah 09:00 ila akşam 19:00 saatleri arasında kule ziyaretleri gerçekleştirilebilmektedir.Gündüz kahvaltı dışında rezervasyona gerek olmaksızın Kızkulesi kafeterya ve restaurant olarak sizlere hizmet verir.

KIZ KULESİ’NİN TARİHİ

Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır. Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir.

İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar birçok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir.Geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermektedir Kız Kulesi. Kız Kulesi 2000 yılında restore edilerek, artık çatal-bıçak seslerinin duyulduğu bir mekân haline dönüştürülmüştür. Kız kulesine ulaşım Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapılmaktadır.

Çok eski tarihi geçmişi olan Kız Kulesi, bir zamanlar, Boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. Kule ile Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu Yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine (o zamanlar gemi boyutları küçük olduğu için geçebilmekteydi) izin verilmiştir. Bir süre sonra Kule, zinciri taşıyamamış ve Avrupa Yakasına doğru yıkılmıştır. Kuleden suyun içine bakıldığında yıkıntıları görülmektedir.
Antik Çağ'da Arkla (küçük kale) ve Damialis (dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da "Tour de Leandros" (Leandros'un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. Şimdi ise Kız Kulesi ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır.

 

BAKMADAN GEÇME!