‘Kız kaçırma’ yarı yarıya azaldı

Güncelleme Tarihi:

‘Kız kaçırma’ yarı yarıya azaldı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 18, 2001 10:43

Kız kaçırma olayları yarıya indi. Nüfusuna oranla kız kaçırma olayının en çok görüldüğü illerin başında gelen Edirne'de, geçen yıl 66, bu yıl 8 ayda 32 kız kaçırma olayı meydana geldi.

Edirne Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Osman Kahya, evlenme çağında olmayan, 18 yaşından küçük kızların evden kaçırılmaları ya da kaçmalarının, ''evlilik vaadiyle küçük yaştaki kızı kandırma ve zorla alıkoyma'' kapsamında, suç oluşturduğunu söyledi.
Haberin Devamı

Trakya'ya özgü kız kaçırmaların, zorla, saçıdan başından sürüklenerek değil, genellikle gönül rızasıyla olduğuna dikkati çeken Kahya, şöyle devam etti: ''Nüfusuna oranla kız kaçırma olayının en çok görüldüğü illerin başında gelen Edirne'de, geçen yıl 66 kız kaçırılırken, bu yıl 8 ayda 32 kız kaçırma olayı oldu. Bu rakamların çok daha üzerinde Emniyet'e yansıtılmadan ailelerin anlaşarak orta yol buldukları olaylar olduğuna inanıyoruz. Ancak kaçırmaların altında yatan en büyük neden ekonomik durumlarının iyi olmamasıdır. Şöyle ki, kız tarafı oğlan evinin altından kalkamayacağı kadar yüklü taleplerde bulunabiliyor. Oğlan tarafı masraftan kurtarmak için sevdiği kızı kaçırma yoluna gidiyor. Kız da eğer seviyorsa anlaşarak birlikte kaçıyorlar.''

Emniyet birimlerine bildirilen kaçırmaların, kızın baba ya da annesi tarafından yapıldığını belirten Kahya, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

''Aileler, (kızımız kaçırıldı. Kızımızı en son falanca kiÅŸinin yanında görmüşler) diye bize ÅŸikayette bulunuyorlar. Adı geçen yere giderek, kızı alıyoruz. ÇoÄŸunlukla kız kendi rızası ile orada bulunduÄŸunu söylüyor. ErkeÄŸin de ifadesi alınıyor. Kız 18 yaşını doldurmuÅŸ ise iki tarafın arası bulunarak evlendiriliyor. 18'den küçük ise ailesine teslim ediliyor.''Â

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!