'Kitsch'in kralı' Tretchikoff öldü

Güncelleme Tarihi:

Kitschin kralı Tretchikoff öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 13:43

Ucuz sanat ve rüküş anlamına gelen kitsch'in kralı olarak tanınan Vladimir Tretchikoff, 93 yaşında Güney Afrika'da yaşama veda etti. Tretchikoff, bütün zamanların en çok kopyalanan ve yarım milyondan çok satan Çinli Kız adlı tablosu ile "kitsch'in kralı" olarak ünlenmişti. 2002 yılında felç olan ressam o zamandan bu yana resim çalışmalarını bırakmak zorunda kalmıştı.

Haberin Devamı

O dönemde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin bir parçası olan Kazakistan´da dünyaya gelen Tretchikoff,  Rusya´da devrimi yaşadı. 2. Dünya Savaşı'nda Endonezya´da esir kampında hayatta kalmayı başardı.

1946´da Güney Afrika´ya yerleşen Vladimir Tretchikoff, dört yıl sonra Yeşil Leydi olarak da bilinen Çinli Kız tablosunu yarattı.

Çinli Kız´ın, Leonardo Da Vinci´nin en ünlü yapıtı Mona Lisa´dan ve Van Gogh´un Ay Çiçekleri tablosundan daha fazla sattığı iddia edeliyor.

Kitschin kralı Tretchikoff öldü
Sanatçının en ünlü tablosu Çinli Kız.

1960'larda İngiltere´nin popüler kültürünün önemli unsurlarından biri olan Tretchikoff'un kızı Mimi Mercorio, AP ajansına yaptığı açıklamada "Tabloya babamın Mona Lisa´sı derdim. O zamanlar hiç bu kadar meşhur olacağını düşünmemiştim. Ama halkın dikkatini çekti ve resmi çok sevdi" dedi.

Haberin Devamı

Sanat dünyasında birçok eleştiriye maruz kalan ressamın popüleritesi onu "kitsch kralı" olark dünyaya duyurdu. Ama o hep daha ciddi bir sanatçı olduğunu söyleyerek bu ünvandan hep nefret etti. (BBC/ Çeviren: Nevra Arslantürk)


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!