Kitapsız ve kadınsız kahve artık yasak

Güncelleme Tarihi:

Kitapsız ve kadınsız kahve artık yasak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2005 00:00

Kıraat Arapça bir sözcük, Türkçe okuma demek. Kıraathane olunca okuma evi oluyor. Adı okuma evi de, siz sayıları 400 binin üzerindeki kıraathanelerin kaçında kitap gördünüz? Şimdiye kadar belki tek tük görmüşsünüzdür ama bundan sonra öyle olmayacak. Kahvehaneler artık yeni bir şekil alacak. ‘İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’ gereği tıpkı eskiden olduğu gibi yine okuma evlerine dönüşecek.

Bakanlar Kurulu’nun 14 Temmuz 2005’te kabul ettiği yönetmelik, aslında sadece kıraathanelerle ilgili değil. Gazino, dans salonu, pavyon, taverna, bar, sinema, düğün salonu, sirk, lunapark, otopark, kuaför vb. yerlerin hepsini kapsayan geniş bir düzenleme.

Amaç, işyerlerinin daha çağdaş bir görünüme ve müşterilere daha iyi hizmet sağlayabileceği bir altyapıya kavuşması.

Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni yönetmelik uyarınca Tarihi Yarımada ve Beyoğlu gibi turistik yerlerdeki tüm plastik sandalyelerin yerine ahşap malzemeden yapılmış masa ve sandalyelerin konması için harekete geçti bile. İlçe belediyeleri de işyerlerine birer tebligat göndererek uyulması gereken esasları bildirdi.

Ama kuşkusuz, bu yönetmelikten sonra en radikal değişim kıraathanelerde yaşanacak. Sadece kitaplıklar yüzünden değil. Çünkü erkek milletimizin yüzde 44’ünün müdavimi olduğu yerler, artık kapılarını kadınlara da açacak.

AMAN KİTAPLAR SARARMASIN

Şişli Belediyesi’nin kampanyasından ilk nasiplenen Baruthane’deki Derya Kıraathanesi’nin sahibi Ali Kel (yanda), yeni uygulamaya müşterilerin şimdiden uyum sağladığını söylüyor: ‘Bazı müşteriler, ‘Fazla sigara içmeyelim de kitaplar sararmasın’ demeye başladı. Hatta bazıları kitap bile bağışladı.’

YENİ YÖNETMELİĞİ İLK UYGULAYAN ŞİŞLİ BELEDİYESİ OLDU
/images/100/0x0/55ead4faf018fbb8f8998c40


Şişli Belediyesi, yeni kahvehane yönetmeliğini uygulayan ilk belediye oldu. Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, bundan sonra içinde kitaplık bulunmayan kıraathanelere çalışma ruhsatı vermeyeceklerini açıkladı. Şişli, uygulamanın ilk adımını Feriköy’de başlattı. Buradaki 30 kahvehaneye 120 kitaplık birer kütüphane hediye eden Sarıgül, ilçedeki 182 kahvehanenin tamamına kütüphane yaptırmaları için tebligatta bulunduklarını söyledi. Şişli’de kahvehane açmak isteyenler belediyeden işyeri açma ruhsatı almadan önce, kahvehaneye en az 100 kitaplık kütüphane kuracak. Pilot olarak seçilen 30 kahvehaneye şu yazarların kitapları verildi: Dostoyevski, Tolstoy, Balzac, Victor Hugo, Emile Zola, Jack London, Goethe, Atatürk’ün Nutku, Yaşar Kemal, Murathan Mungan, Orhan Veli, Halid Ziya Uşaklıgil, Memed Rauf, Ümit Yaşar Oğuzcan, Faruk Nafiz Çamlıbel, Tevfik Fikret, Refik Halid Karay, Adalet Ağaoğlu, Pınar Kür.

Üç sınıfa farklı konfor

BİRİNCİ SINIF KAHVELER

İkisi yerel veya bölgesel olmak üzere en az beş farklı gazete bulundurulacak.

En az 100 farklı kitabın yer aldığı bir kütüphane kurulacak.

Kadın ve erkekler için sıcak suyu akan, aynalı, lavabolu, sıvı sabunlu, kurutma makineli veya peçeteli yeteri kadar tuvalet bulunacak.

Garsonlar ve çalışanlar, işyeri tarafından belirlenen özel kıyafeti giyecek.

Girişte yeterli büyüklükte bir antre ve bankolu vestiyer bulunacak.

Giriş ve salon dahil bütün duvarları yağlı boya veya benzeri maddeler ile boyanmış veya kaplanmış olacak.

Isıtma, soğutma ve havalandırma, kalorifer veya klima ile yapılacak.

İKİNCİ SINIF KAHVELER

Biri bölgesel veya yerel olmak üzere en az üç farklı günlük gazete bulunacak.

En az 50 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulacak.

Kadın ve erkek tuvaleti olacak.

Giriş ve salonun zemini ahşap parke, seramik ve mermer gibi kolay temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir sert malzeme ile kaplanacak.

Isıtma, soğutma ve havalandırma için yeterli tesisat bulunacak.

ÜÇÜNCÜ SINIF KAHVELER

En az iki gazete bulundurulacak.

En az 25 kitaplık bir kütüphane kurulacak.

Aynalı ve sıvı sabunlu en az bir tuvalet bulunacak.

Ocağın bulunduğu yer cam ile salondan ayrı olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!