Kitap fuarında mizah festivali

Güncelleme Tarihi:

Kitap fuarında mizah festivali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2010 14:36

Büyük mizah ustası ve karikatürist merhum Oğuz Aral'ın kurucusu ve yöneticisi olduğu ‘Gırgır’ dergisinin amatör sayfalarında çizdikleri karikatürleri yıllar önce yayınlanan ‘Çiçeği Burnunda Karikatürcüler’ Adana’da buluştu.

Haberin Devamı

3'üncü Çukurova Kitap ve Eğitim Fuarı'nda reklamcı Mustafa Öncül ve Sefa Sofuoğlu öncülüğünde bu yıl 2'ncisi yapılan mizah festivali ‘Çiçeği burnunda karikatürcüleri’ bir araya getirdi. 1970'li yıllarda dünyanın 3'üncü büyük mizah dergisi kabul edilen Gırgır'ın amatör sayfalarında çizdikleri karikatürleri yayınlanan yaklaşık 30 karikatüristin toplandığı festivalde söyleşi, mizah eğitimi, karikatür sergisi ve espri yarışması gibi çok sayıda etkinlik yer aldı. Festivalin açılışında konuşan Mustafa Öncül, Oğuz Aral'ın ‘mizahta devrim yapıp', mucizeyi gerçekleştirerek Gırgır’ı dünya üçüncülüğüne kadar çıkarttığını söyledi.

Bugünün birçok ünlü mizah yazarı ve çizerinin Gırgır'ın ‘Çiçeği Burnunda Karikatürcüler’ köşesinden yetiştiğini belirten Öncül, “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler’ köşesi bir okul gibiydi. Anadolu'nun 4 köşesine yayılmış bizler de bu okulun öğrencileriydik. Gırgır, mizahın açık öğretim fakültesiydi. Biz, o dönemdeki arkadaşlarımızla buluşma yapmak istedik. Bu buluşmalarımızı 2 yıldır festival olarak düzenliyoruz. Yaşları bugün 40- 60 arası değişen ama çiçekleri her zaman burunlarının üzerinde olan sıra arkadaşlarımızla tekrar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Festivale katılan karikatüristler, Oğuz Aral'ı anıp, o yıllara ait anılarını anlattı. Anlatımlarındaki üslupla karikatürlerindeki çizgilerini sohbete de taşıyarak güldüren, güldürürken düşündüren karikatüristler, her yıl fuarda artan sayıda buluşmayı hedeflediklerini söyledi. Festivalde ayrıca Oğuz Aral ile birlikte 18 yıl çalışan İlban Ertem'e ‘onur ödülü' verildi. Karikatürist meslektaşı Mevhibe Turay ile yaptığı söyleşide ‘Mizahımızın Alayköşkü Gırgır Dergisi’ konulu sunum yapan Cihan Demirci, Gırgır'ın ruhunun, festivalde 1970-80’lerin ‘Çiçeği Burnunda Karikatürcüler'ce yeniden yaşatılmaya çalışıldığını söyledi. Mizah anlayışında değişimler yaşandığını belirten Demirci, şöyle konuştu:

“Mesela ‘maganda' sözcüğü ilk olarak 24 Ağustos 1986 tarihinde çıkan Gırgır'ın kapağında kullanıldı. Bu sözcüğü Gırgır hayatımıza sokmuştur. Ama şunu unutmayalım ve altını çizelim ki, Gırgır, toplumu 1980’lerde sarmaya başlayan magandalığı öven değil, eleştiren bir mizah dergisiydi. Ancak 90’lı yıllarda başlayan bir süreçte günümüz mizahı artık magandalığı eleştirmekten çok övüyor, yüceltiyor. Buna en iyi örnek büyük ilgi gören, arka arkaya yenileri çekilen Recep İvedik adlı filmdir. Magandalığı adeta öven, yücelten bu film bize 2000’lerin mizahı olarak sunulmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!