Kissinger'dan ilginç benzetme

Güncelleme Tarihi:

Kissingerdan ilginç benzetme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 19:00

“Ahmet Davutoğlu; Türkiye’nin Henry Kissinger’ı…”

Haberin Devamı

Bu cümle, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi ve Washington’un etkin politik kişiliklerinden Marc Parris’e ait.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politika başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nun, AKP hükümetinin dış politikasındaki etkisi herkes tarafından malum.
Ancak, bu etki, hiç bu kadar açıkça ve ilginç bir benzetmeyle ifade edilmemişti.

ABD’ye, hem yönetimle, hem seçilecek yeni ABD Başkanı’nın ekibiyle, hem de düşünce kuruluşları ile temaslarda bulunmak için Washington’a gelen Davutoğlu, Parris’e göre, bir dönem Kissinger’ın Amerikan dış politikasında oynadığı rolü, şimdi Türk dış politikasının oluşturulmasında oynuyor.

Parris’e göre, Kissinger-Davutoğlu benzerliği, her ikisinin de akademik geçmişten gelmesiyle başlıyor. Ancak benzerlik bununla sınırlı değil;
Hem Kissinger, hem de Davutoğlu, akademik çalışmalarında teorisini yaptıkları dış politika açılımlarını, daha sonra “gerçek dünyada”, aktif olarak uygulamaya koyma imkanı da bulmuş isimler.

Haberin Devamı

KİSSİNGER KİMDİR?

Çeşitli yönetimlerde önce Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı, ardından da Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Henry Kissinger, özellikle Vietnam savaşı konusunda izlenecek politikanın en etkin ismi olmuştu. ABD’nin Çin’le resmi ilişkileri de “Ping-pong diplomasisi” adı altında, yine Kissinger döneminde atılmıştı. Ancak Kissinger, tüm bu etkinliği ile birlikte, ABD dış politikasının aynı zamanda en “tartışmalı” isimleri arasında da yer alıyor.

ABD’de kimi gruplar, Vietnam’daki hatalar ve büyük oranda Amerikan askeri kaybından Kissinger’ı doğrudan sorumlu tutuyorlar. Ancak tüm bu eleştirilere rağmen, Kissinger aktif politikada etkin olmamakla birlikte, hala ABD’de sözü en çok dinlenen isimler arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!