Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Evren'den Hoca'ya rakı göndermesi

7. cumhurbaşkanı Kenan Evren, ‘Güle Güle’ filminin kutlama yemeğinde alkol almadı ama ‘‘Erbakan'ın önünde rakı var benim yok’’ diyerek gönderme yaptı. Başrollerini Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şükran Güngör, Yıldız Kenter ve Eşref Kolçak'ın paylaştığı filmin izleyici sayısı 1 milyona ulaşınca film ekibi tarafından bir kutlama gecesi düzenlendi. Filmin başarısını Zeki Alasya'nın sahibi bulunduğu ‘Balıklama’ adlı restoranda kutlayan ekibe Evren de katıldı. Askeri lisede Zeki Alasya'nın babası, kimya öğretmeni Reşat Alasya'nın öğrencisi olan Kenan Evren, sanatçılarla hoşça vakit geçirdi. Geceye katılmak için Marmaris'ten gelen Evren, fotoğrafı çekilirken ‘‘Görüyorsunuz, Erbakan'ın önünde rakı kadehi var, benim yok’’ diye bir espri yaptı.

İzleyici, TV'deki ahlaka aykırı yayından şikayetçi

TELEVİZYON izleyicilerinin en fazla ahlaka aykırı yayınlardan şikayetçi oldukları açıklandı. RTÜK Araştırmaları Dairesi 1999 yılı boyunca kuruma ulaşan 49 bin 824 şikayet mesajını değerlendirdi. Mesajların 5 bin 476'sı genel ahlaka aykırı yayınlardan, 5 bin 96'sı ahlaka aykırı hareket ve davranışlardan, 1435'i de yayınlardaki cinsellikten şikayetçi oldu. Bunları, 2 bin 738 şikayetle yayınlardaki ‘müstehcen ve çirkin konuşmalar’, 1955 şikayetle Türk aile yapısına aykırı yayınlar, 1758 şikayetle de abartılı haberler izledi.

1706 kişi ‘çocukların ve gençlerin duygusal gelişimini kötü yönde etkileyecek yayınlardan’ şikayet ederken, 1313 kişi de ‘toplumun manevi değerlerine aykırı’ yayınlardan rahatsızlık duyduğunu bildirdi. 1127 telefonla ‘argo konuşmalar ve Türkçe’nin kötü kullanımı' şikayet konusu oldu. Bunları 954 şikayetle ‘yayıncının tarafsızlık ilkesine uymama’, 949 şikayetle ‘toplumun milli değerlerine aykırılık’, 835 şikayetle ‘kişi haklarına aykırılık’ izledi.

RADYOLARDA HAKARET RTÜK'ün araştırmasına göre, radyo dinleyicileri ise 939 şikayetle en çok yayınlardaki ‘iftira ve hakaret’lerden, ikinci olarak da 882 şikayetle ‘küfür ve kötü sözlerden’ şikayetçi oldu. Radyo yayınlarıyla ilgili teknik konularda da 170 şikayette bulunan dinleyiciler, sırasıyla ‘vatanın bağımsızlığı ve bölünmezliğine aykırı yayınlar’, ‘yayıncının sorumsuzluğu’, ‘kişi haklarına aykırı yayınlar’ ile ‘argo konuşmalar ve Türkçe’yi kötü kullanma' konularında da şikayetlerini ‘ALO RTÜK’e ilettiler.

PTT'nin yeni amblemi ayyıldızlı

POSTA İşletmeleri Genel Müdürü Dursun Dağaşan, kanunla yeniden PTT Genel Müdürlüğü adını aldıklarını ve amblemlerine ayyıldız ekleyeceklerini söyledi. Dağaşan ayrıca, 1 Nisan'dan itibaren ihtiyaç duyan Emekli Sandığı emeklilerine eve maaş teslimi hizmetine başlayacaklarını duyurdu.

Dağaşan, 8. Türk Kurultayı için geldiği Samsun'da, kurultay için Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk ve Kardeşlik İçin İşbirliği Vakfı'na (TÜDEV) kurt başlı özel gün zarfı ve kurt başlı pul bastırıp hediye ettiklerini belirtti. Avrasya Posta Birliği'ni kuracaklarını duyuran Dağaşan, birçok konuda kardeş Türk devlet ve topluluklarına katkı sağlayacaklarını söyledi.

Dağaşan, Emekli Sandığı emeklilerinden sonra SSK emeklilerine de eve maaş hizmeti vermek üzere Çalışma Bakanlığı ile de temasları bulunduğunu söyledi.

Yesevi türbesi nihayet

TÜRKİYE'nin onarımına söz verdiği ancak inşaat çalışmaları 9 yıldan beri süren Kazakistan'ın Türkistan kentindeki Ahmet Yesevi Türbesi, Ağustos ayında bitiyor. Kazakistan'a resmi bir gezi yapan Devlet Bakanı Yüksel Yalova, dün Vakıflar Genel Müdürü Nurettin Yardımcı, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Hayrat Sarıbay ve işadamı Bekir Okan'la birlikte, Ahmet Yesevi Türbesi'ndeki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı. Türkiye'nin 9 yıldır onarımı için çalışma başlattığı ama bir türlü sonuçlandıramadığı türbe için gerekli hassasiyetin gösterilememiş olmasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiden Yalova, ‘‘Türkiye Cumhuriyeti buna söz vermiş, bazı aksaklıklar olmuş. Ama Türkistan'ın 1500'üncü yıldönümünün Ağustos ayındaki törenlerine yetiştireceğiz’’ dedi. İslam bilgin ve düşürünü Ahmet Yesevi'nin türbesinde dua da eden Yalova, gerekli 350 milyar liranın kısa sürede aktarılacağını açıkladı.

Rusya'ya protesto

RUSYA'nın Çeçenistan'daki askeri harekatını protesto eden bir grup, Rusya Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı. Aralarında FP İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu'nun da bulunduğu grup, başkonsolusluk önüne siyah çelenk bırakmak isteyince, itişme yaşandı. Rusya Federasyonu'nun İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan grup, Çeçenistan Bayrağı sallayarak slogan attı. Üzerinde ‘Çeçenistan’daki Rus zulmünü kınıyoruz' yazılı siyah bir çelenk taşıyan grup adına açıklama yapan Çeçenistan ve Kafkas Halkları Dayanışma Komitesi Başkanı Ali Yandır, Rusya'nın son 6 aydan bu yana Çeçen halkına karşı yeni bir soykırıma başladığını, bu süre içinde 25 bin sivilin katledildiğini ileri sürdü. Basın açıklaması sırasında protestocuların dağılmasını isteyen güvenlik güçlerine, FP İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu, engel oldu. Mustafa ÖZDABAK / İSTANBUL

Telekom özür diledi

TÜRK Telekomünikasyon A.Ş. TÜRKSAT 1C uydusunun önceki gece, geçici süreyle iletim işlevini kaybetmesinden dolayı, transponderleri üzerinden iletimi sağlayan radyo ve televizyon kuruluşlarından özür diledi. Telekom dün yaptığı yazılı açıklamada 23.55-00.32 saatleri arasında yayın kuruluşlarının iletiminin kısmi olarak kesilmesine neden olan problemin uydu üzerinde elektro-statik deşarj meydana gelmesiyle oluştuğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!