Kırık buğday çorbası ile 57. Alay yürüyüşü

Güncelleme Tarihi:

Kırık buğday çorbası ile 57. Alay yürüyüşü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2010 00:00

Çanakkale Kara Savaşları’nın 95’inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında Genelkurmay Başkanlığı ve Ulusal Öğrenci Konseyi işbirliğiyle “Ata’nın Yolunda 57’inci Alay Yürüyüşü” düzenlendi.

Haberin Devamı

11 BİN GENÇ ATA'NIN İZİNDE / Foto Galeri

Geceyi Gençlik Kampındaki çadırlarda geçiren ve sabahın erken saatlerinde kalkan öğrencilere Türk Kızılayı, kırık buğday çorbası ile ekmek ikram etti. Çorba dağıtımına katılan Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, “57’inci Alay’dakiler bu çorbadan sadece bir kepçe içebiliyordu. Biz de arkadaşlarımıza bir kepçe çorba dağıtıyoruz” dedi. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 11 bin kişi, 57’nci Alay’ın kahramanlarının Mustafa Kemal ile birlikte yürüdüğü güzergahta yürüdü. Yürüyüşe katılanlara, 57’nci Alay askerlere verilen son yemek olan kırık buğday çorbası ikram edildi.
Dedeciğim ben geldim
Yarbay Mustafa Kemal’in, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı, “Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum” sözleriyle Conkbayırı’na göndermesiyle başlayan o gün, 95 yıl sonra yeniden yaşandı. 57’nci Alay’ın çadırlarının bulunduğu Bigalı Köyü yakınlarındaki alanda 24 Nisan akşamı kamp kuran 9 bin öğrenci ve izci ile 2 bin kadar Mehmetçik, geceyi 95 yıl öncesinin ayazını iliklerinde hissederek geçirdi. Sabah yürüyüşe katılan öğrenciler, 95 yıl önce 57’nci Alay’ın kullandığı 10 kilometrelik güzergahı yaklaşık 3 saatte tamamladı. Bazı izciler sırtında ‘Dedeciğim ben geldim’ yazısı bulunan kırmızı cepken giydi.
Askeri bando festivali
Genelkurmay Başkanlığı bu yıl ilk kez Uluslararası Askeri Bandolar Barış Festivali düzenledi. Festivale Fransa, Yeni Zelanda ve Pakistan’dan askeri bandolar katıldı. TSK Armoni Mızıkası ile birlikte oluşturulan karma bando Kocadere bölgesinde toplanan katılımcılara konser verdi.

Anzak şafağı

ÇANAKKALE Savaşları’nın 95. yıl dönümü anma törenleri kapsamında Gelibolu’da bulunan Anzak Koyu’nda “Şafak Ayini” düzenlendi. Çanakkale’den Gelibolu’ya gece saatlerinde geçen binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, soğuk havada törenin başlamasını uyku tulumları içinde, kurulan dev ekranlarda Çanakkale Savaşı’na ilişkin belgesel ve röportajları, Yeni Zelanda kültürel müzik grubu ile Avustralya ordu bandosunun seslendirdiği konseri izleyerek bekledi. Şafak töreni, tören alanına çelenklerin konulması, 2 dakikalık saygı duruşu ve Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının çalınmasıyla sona erdi.

Saygı eli

Bomba Sırtı’ndaki 57’nci Alay Şehitliği’ndeki törende şehitlik anı defterini imzalayan 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, laik cumhuriyeti korumak ve yaşatmak için azim ve kararlılıklarını dile getirdi. Orgeneral Iğsız, “Bizler yüksek idealler uğruna hayatını feda ederek emanet ettiğiniz Türk vatanını laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni sonsuza kadar yaşatmak azim ve kararlılığındayız” dedi. Törene katılan Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, 57’nci Alay Şehitlik Anıtı’na çelenk koydu. Çanakkale’nin tarihi atmosferinden etkilenen Bryce’ın kırmızı beyaz çiçerlerle bezenmiş çelengi bıraktıktan sonra eliyle okşaması dikkatlerden kaçmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!