Kırgızistan'dan ABD'ye kira notası

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistandan ABDye kira notası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 11:10

Kırgızistan, Afganistan'daki koalisyon güçlerine destek amacıyla başkent Bişkek'te faaliyetini sürdüren Amerikan askeri hava üssünün (Gansi) kira bedelinin artırılması için ABD'ye nota verdi.

Kırgızistan, Afganistan'daki koalisyon güçlerine destek amacıyla başkent Bişkek'te faaliyetini sürdüren Amerikan askeri hava üssünün (Gansi) kira bedelinin artırılması için ABD'ye nota verdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Gansi Üssü'nün kiralanmasına yönelik yeni anlaşma şartlarını içeren nota ABD'nin Bişkek büyükelçisine verildi.

Notada, başkent Bişkek'teki Manas Havaalanı'nda bulunan askeri üsle ilgili kira, çevreye verdiği zararlara ve uçuş trafiğine ilişkin yeni şartlar bulunuyor. Açıklamaya göre, yeni şartlarda Kırgızistan'ın çıkarları ön planda tutuluyor.
Açıklamada, Kırgızistan'ın uluslararası terörizmle mücadeleye her zaman olduğu gibi ilk katılan ülkeler arasında yer alacağı da kaydedildi.

Başkente 45 kilometre uzaklıkta bir Rus askeri hava üssünün de bulunduğu Kırgızistan'da, Amerikan üssü, 24 Mart Devrimi'nden sonra sürekli gündeme gelmiş, bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Kırgızistan'a ziyarette bulunmuştu.

Rice'ın Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında, “askeri üssün, koalisyon güçlerinin Afganistan'daki görevi sona erinceye kadar faaliyetini sürdüreceği” bildirilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!