Kimseyi memnun etmedi

Güncelleme Tarihi:

Kimseyi memnun etmedi
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 20, 2011 17:09

Yaklaşık iki ay sonra kamuoyunun karşısına çıkan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, beklenen konuşmasını yaptı. Ancak, somut reform önerilerinde bulunan ve diyalog çağrısı yapan Esad'ın sözleri, başta Suriyeli muhalifler olmak üzere kamuoyunu tatmin etmeye yetmedi. Siyasi analistler, Suriye liderinin, "Türkiye'nin gönlünü almaya çalıştığını" söyledi.

Haberin Devamı

ESAD'IN KONUÅžMASINDAN SATIR BAÅžLARI

Suriye'de aylardır süren iktidar karşıtı gösterilerin organize edilmesinde aktif rol oynayan Koordinasyon Komitesi'nden yapılan açıklamada, "tüm hedeflerini baÅŸarana kadar devrimin sürdürüleceÄŸi" ifade edildi.Â

Açıklamada, "Bu konuşma, daha önceki konuşmalarda dile getirilen, gerçekleşmemiş vaatlerin, üzeri örtülü tehditlerin ve yalandan suçlamaların bir tekrarıydı. Konuşma Suriye’nin son üç ayda yaşadığı krize yanıt vermenin ve Suriye’yi özgür bir çok partili demokrasiye dönüştürme yönündeki ulusal arzuların yakınından bile geçmiyor" denildi.

"TEMİZLİĞE AKRABALARINDAN BAŞLASIN"

Suriyeli Müslüman Kardeşler lideri Mülhem Drubi ise Esad'ın eski vaatlerini tekrarladığını belirterek, "Suriye’nin mikroba benzettiği komplolara maruz kaldığını söyleyip durdu. İlk günden beri sözler veriyor. Suriye sokakları özgürlüğe doğru yürümeye devam edecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

Drubi, katillerin hesap vermesini sağlayacağını söyleyen Beşar Esad'ın işe ilk olarak kendi akrabalarından başlaması gerektiğini söyledi. Drubi, "Bunların arasında en başta kardeşi Mahir, sonra da güvenlik aygıtının geri kalanı geliyor" dedi.

Suriyeli muhalif lider Velid el Bunni de, Esad'ın yaptığı konuşmanın kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Bunni, "Rejim, yapılan gösterilerin, özgürlüğünü ve onurunu isteyen bir kitle hareketi olduğunu anlamıyor. Esad 1,400 şehidin ailelerini ya da Suriye halkının bir demokrasi olma yönündeki ulusal arzusunu tatmin edecek bir şey söylemedi" diye konuştu.

"YENİ BİR ŞEY SÖYLEMEDİ"

Suriyeli yazar Hakam el Baba da, "Esad yeni hiçbir şey söylemedi. Suriye bir reform sürecinden geçiyormuş gibi davranmaya çalıştı ancak rejimin gaddar cinayetleri sürüyor" ifadesini kullandı.

Gösterilerin ilk olarak patlak verdiği Dera kentinden bir halk lideri, komplolardan bahseden Esad'ın, reform yapma kapasitesi olmayan bir rejim sürdürdüğünü belirtti.

Abdullah Aba Zaid, "Beşar Esad ve ailesinin Suriye halkının ihtiyaç duyduğu reformlar konusunda karar alabilecek meşruiyeti yok. Bu konuşmadan da bir şey beklemiyorduk. Tıpkı Tunus’un eski lideri Zeynel Abidin Bin Ali ve Mısır’ın eski lideri Hüsnü Mübarek’in üçüncü konuşmasının ardından devrildiği gibi, biz de bu konuşmanın Esad’ın sonunu getirmesini umut ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ESAD TARÄ°HÄ° YANLIÅž OKUYOR"

Ürdünlü siyasi analist Muhammed el Masri, Beşar Esad'ın tarihi yanlış okuduğunu ifade etti.

El Masri, "Suriye’de neler yaşandığının farkında değil. Bu konuşmayı anlamak için bir siyaset bilimi uzmanına değil psikologa ihtiyacınız var. Beşar’ın farkında olmadığı şey ise her türlü kanlı baskıya rağmen, Suriye halkının diyalog için çok geç olduğu, rejimin değişmesi ve rejim dolayısıyla sürmekte olan her türlü mezhep ayrımının sona ermesi gerektiği konusunda bir karara varmış olması. Suriye halkı, Beşar’a rejimin uyguladığı mezhepçiliğin üzerinde olduğunu ve barışçıl halk hareketi sayesinde rejimin on yıllardır kendilerine vermeyi reddettiği ulusal onuru elde etmeyi başardıklarını kanıtladı" dedi.

Haberin Devamı

Lübnanlı analist Üsame Safa ise "Esad’ın önerdiği şeyin hem çok az hem de çok geç geldiğini" söyledi.

"Suriye halkının gözünde Esad meşruiyetini yitirdi" diyen Safa, "Bazılarını mahkemeye çıkarmak gibi çok ağır önlemler almalı, önemli bir taviz vermek için acil değişikliklere gitmeli, bazı yetkilileri görevden almalı ve kanun hükmünde kararnameler çıkarmalıydı. Bu girişimler faydalı olabilirdi. Ancak şimdi diyalog çağrısı yapmak işe yaramaz, çok geç kalındı" ifadesini kullandı.

"HEDEF TÃœRKÄ°YE'YDÄ°"

Beyrut Amerikan Üniversitesi siyaset bilimi uzmanı Hilal Hasan, takvim çizmeye çalışan Esad'ın Türkiye’nin gönlünü almaya çalıştığını söyledi. Hasan, "Aslına bakılırsa reformlardan bahsetmedi. Kendi halkıyla ilgili çok kaygılı görünmüyordu. Daha ziyade Türkiye ve Batı için kaygılanıyordu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hasan, "Esad kendisine yönelik uluslararası kampanyanın sona ermesi ve komşusu Türkiye’nin sakinleşmesini istiyor" ifadesini kullandı.

Ürdünlü siyasi analist Labib Kamhavi de konuşmanın amacının Türkiye’yi sakinleştirmek gibi göründüğünü belirtti.

"Bu konuşma reform yönünde samimi bir eğilimin sonu değildi. Zamanlaması Türkiye’yi sakinleştirmek adına seçilmiş gibiydi, içeriği ise insanların üzüntülerini ifade etme hakkının zımnen kabulüne işaret ediyordu" diyen Kamhavi, "Esad rejimin birçok hata yaptığını, ülkede yolsuzluk olduğunu ve Suriye halkına karşı sert güvenlik önlemleri uygulandığını itiraf ediyordu. Ben Esad’ın pastanın üzerine süsünü koymak istediğine ve demokratik eğilimleri olduğunu göstererek halkını ciddi olduğuna ikna etmeye çalıştığına inanıyorum. Beşar Esad rejime güvensizlik duyulduğunu itiraf etti" ifaesini kullandı.

Haberin Devamı

Son dönemde Suriye'ye yönelik tutumunu sertleştiren Türkiye, Esad'dan reformları hayata geçirmesini ve bunu bir takvime bağlamasını istiyordu.

ESAD HALKINA BÖYLE SESLENDİ / WEB TV

ESAD'IN KONUÅžMASINDAN FOTOÄžRAFLAR

GÖSTERİCİLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Esad'ın konuşmasından sonra Suriye'nin çeşitli kentleri ve banliyölerinde göstericilerin sokaklara döküldüğü bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan eylemciler, sokaklara çıkan göstericilerin, Esad'ın konuşmasını  kınayarak, bunun, geniş bir siyasi değişim yönündeki taleplerini karşılamadığını dile getirdiklerini söyledi.

Bir görgü tanığı da telefonla yaptığı açıklamada, İrbin kentinin banliyösünde toplanan 300 protestocunun, "Katillerle diyalog yok" sloganları attıklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!