Kimse İslam’a fatura kesmesin

Güncelleme Tarihi:

Kimse İslam’a fatura kesmesin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2008 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Gülhane Parkı’ndaki İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin açılışına katıldı.

Törende konuşan Erdoğan, müzenin geçmişi anlamak ve geleceği anlamlı kılmayı sağlayacağını belirterek, İstanbul’un müze fakiri olmasının üzüntü verdiğini söyledi. Müzenin, bilim tarihi kaynaklarının Avrupa’yı merkezine alan çok temel bir yanılgısını düzelteceğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Bu hakim anlayış tarihi eksik bırakan, zihinleri yanıltan bir anlayıştır. Oysa İslam düşünürleri ve bilginleri 8. yüzyıldan itibaren bilimsel düşünceye kaynaklık edecek çok yönlü araştırmalar yapmışlardır. Müslüman düşünür ve bilginlerin bu çalışmalarının 12. yüzyıldan 16. yüzyıla uzanan bir süreçte Arapça’dan Latince’ye yoğun olarak çevrildiği, Avrupalı bilim adamlarının da bu çalışmalardan yararlandıkları biliniyor. İslam’ın ilk emri: Oku. Kadına ve erkeğe doğumundan ölümüne kadar bilimi emreden bir dinin mensuplarıyız. Bizim kitabımızda hep akledenlere hitap edilir. Akıl, ilim, düşünce, üçü sürekli olarak bir arada zaten zikredilmiştir. Eğer bizler Müslüman olarak bunu yerine getirmiyorsak kimse kalkıp da faturasını bu medeniyet, bu inanca kesemez. Böyle bir hakkı yok."

Erdoğan’ın konuşmasının ardından müzenin açılışına öncülük eden Prof. Dr. Fuat Sezgin’e, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hizmet Ödülü verildi.

Göz bakımı

Müze açılışına güneş gözlüğüyle katılan Başbakan Erdoğan rahatsızlığı nedeniyle sağ gözünü mendille zaman zaman da eliyle sildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!