Kimliksiz Umut, Özbekistanlı mı

Güncelleme Tarihi:

Kimliksiz Umut, Özbekistanlı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 12:33

Antalya'da otomobilin çarpmasıyla felç olan ve kimliği bilinmediği için ‘Umut Bebek’ denilen gencin, Özbekistan'da kaybolan ‘Alexander Kitaev’ olabileceği ihtimali üzerine çalışma başlatıldı. ‘Mustafa Öz’ adıyla kimlik çıkarılan Antalya'daki felçli genç ile kayıp Özbek'in boyu, ayak numarası ve sağ kasığındaki yara izinin örtüştüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Antalya- Serik Karayolunun 16'ncı kilometresinde, bir aracın çarpıp kaza yerinde bıraktığı ve vücudunun tamamı felç olan genç, bilinci kapalı olarak 30 Ağustos 2008 tarihinde Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi.

155 gün A.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakımda kalan ve 157 gün de Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören, hastanedekilerin ‘Umut Bebek’ adını verdiği genci hastanede tanıyan Gülsüm Kabadayı, 312 gün boyunca hiç yalnız bırakmadı.

/images/100/0x0/55eb0b4ef018fbb8f8a761ab
Antalya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, tedavisi tamamlanan ‘Umut Bebek’i devlet korumasına aldı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin raporu ile kemik yaşının 17 olduğu belirlenen gence ‘Mustafa Öz’ adına düzenlenmiş ve doğum tarihinde 01.01.1992 yazan nüfus cüzdanı verildi.

Haberin Devamı

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, gence tedavi sürecinde annelik yapan Gülsüm Kabadayı’ya koruyucu aile statüsünde verdi ve aileye 651 TL maaş bağladı. Görümcesini tedavi için getirdiği hastanede felçli genci tanıyıp onun yaşama tutunmasında önemli rol oynayan Gülsüm Kabadayı'ya emanet edilen Mustafa Öz'ün gerçek kimliği ile ilgili kazadan 1.5 yıl sonra önemli bir gelişme yaşandı.

İNTERPOLE BİLGİ VERİLDİ
Halen Gülsüm Kabadayı'nın evinde özel bakımda tutulan ve sadece hafif tepkiler verebilen Mustafa Öz'ün yapılan parmak izi taramasında, kayıp başvuruları arasında bulunamayınca Türk olmadığına karar verildi. Emniyet Müdürlüğü iri vücut yapısı ve hafif çekik gözleri nedeniyle Asya ülkelerinden gelmiş olabileceğini düşenerek İnterpolü bilgilendirdi.

Bu arada Antalya'da yaşayan bir grup Rus kadın, Mustafa Öz'ü Kabadayı'nın evinde ziyareti sırasında Rusça kelimelere tepki verdiğini farketti. Ancak Mustafa Öz'ün gerçek kimliğiyle ilgili bu sırada bir gelişme yaşanmadı.

RUS TELEVİZYONUNDAKİ KAYIP YAYINI
Antalya'da yaşayan Rus vatandaşı Elena Elizabeth Piven, geçen hafta Rusya devlet televizyonu ORT'de kayıpları konu alan ‘Beni Bekle’ adlı programda Özbekistan'da yaşayan fakir bir ailenin çocuğunun kayıp olduğuna dair yayını izledi.

Haberin Devamı

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'in bir köyünde yaşayan Kitaev ailesinin 17 yaşındaki oğulları Alexander Kitaev ile hakkındaki gelişmeleri basından takip ettiği Mustafa Öz ile yaş ve yüz benzerliği dikkatini çeken Piven, televizyon kanalına mektup yazarak Özbekistan'daki aileye ulaşmaya çalıştı.

ÜÇ BENZERLİK ÖRTÜŞÜYOR
ORT'deki programda yayınlanan haberi göre 2008 yılı Mayıs ayında evden çıkıp bir daha geri dönmeyen Alexander Kitaev'in boyu 1.56 cm, ayak numarası 39 ve sağ kasığında 2 cm yara izi var.

Elena Elizabeth Piven, daha önce Kabadayı ailesini ziyaret eden Antalya'da yaşayan Rus kadınlarla bağlantıya geçerek, bu bilgilere koruyucu anneye aktardı. Koruyucu anne Kabadayı tarafından bakımı üstlenilen Mustafa Öz'ün de boyu, ayak numarası ve sağ kasığındaki yara izi Kitaev ile birebir örtüşüyor. Televizyondaki haberde kayıp çocuğa ait 14 yaşında çekilmiş bir de fotoğraf bulunuyor. Fotoğrafı da inceleyen ve Mustafa Öz'ü ziyaret eden Antalya'da yaşayan Piven, yüz şeklinin, özellikle de göz yapısının Mustafa Öz ile aynı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Mustafa Öz'ün bilgileriyle Rusya ve çevresindeki ülkelerdeki kayıp çocuk haberlerine dikkat ettiğini söyleyen Elena Elizabeth Piven, “Özbek aile, oğullarının 2008'in Mayıs aylarında evden çıktığını ve bir daha geri dönmediğini belirtiyor. Aile fakir bir aile olduğu için çocuklarının Kazakistan veya Rusya'ya çalışmak için gittiğinden de şüphe duyuyor. Ancak o gün sonra hiç haber alamışlar. Antalya'da da turizm bölgesi olduğu için Rusya ve çevresindeki ülkelerden birçok genç çalışmak için geliyor. Özbekistan'daki aileye henüz ulaşamadık ve ORT televizyonu aracılığı ile ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Piven, Özbekistan'daki aileden gelecek yanıttan sonra gelişmeleri yetkililere aktaracaklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!