Kim bu AKUT’çular

Güncelleme Tarihi:

Kim bu AKUT’çular
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Atina'yı sarsan ve yaklaşık 105 kişinin ölümüne neden olan depremin hemen ardından Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçakla Yunanistan'a giden AKUT, Yunanlılar'ın gözdesi oldu.

AKUT ekibinin çalışmaları, Yunanistan'ın uydu aracılığıyla yayın yapan ERT kanalında geniş biçimde yer aldı. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ile yapılan röportaj ve ekibin çalışmalarının yanı sıra Yunan Cumhurbaşkanı Konstantin Stefanopulos'un kendilerini kabul etme töreni geniş biçimde yer aldı. Mahruki, Türkiye'deki felaketin hemen ardından Yunanistan'ın Türkler'in yardımına koştuğunu, kendilerinin de benzer durumda yardıma koşmayı görev bildiklerini söyledi. Yunanistan'daki depremin şokunun henüz atlatılamadığı dikkat çekerken, Türkiye'dekine benzer görüntüler dikkat çekti. Atina'daki Yunanlılar, yeni büyük depremin korkusuyla parklarda yatarken, Yunan silahlı kuvvetleri ve gönüllü kuruluşların öncülüğünde çadırkentler oluşturuldu. Buralara sağlık istasyonları ve seyyar modern tuvaletler yerleştirildi. Her çadıra bir numara verilirken, Türkiye'deki gibi yıkılmasına karar verilen binalara kırmızı boya ile X, onarımı gereken binalar için aynı şekildemavi boya ile işaretkonulduğu dikkat çekti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı: Siz benim dostumsunuz

Yunanistan Cumhurbaşkanı Costis Stefanopoulos ve Sağlık Bakanı Dimitris Papadimas, AKUT üyelerini toplu olarak kabul etti ve hatıra fotorğafı çektirdi. Stefanopoulos, ‘‘Siz bize paha biçilmez bir hediye verdiniz. Sizleri dost ve arkadaş olarak kabul ediyorum’’ diye konuştu.

Dostluk havası, aşırı sağcı basın dışında tüm basın organlarına yansıdı. Yunan basını, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü törenlerini ise ‘‘alışılmışın dışında’’ şeklinde niteledi. ‘‘1922'den beri, ilk kez İzmir'de denize dökülmedik’’ başlığıyla gelişmeyi okuyucularına duyuran gazeteler, konuyla ilgili olarak Türk basınında yayımlanan haber ve köşe yazılarından alıntılar yaptılar.

1- Atilla Ulaş (Mimar, yaşı 33, bekar, derneğe 1996'da üye oldu) 2- Hakan Akçalar (Bilgisayar mühendisi, yaşı 28, bekar, derneğe 1998'de üye oldu), 3- Tanyel Yılmaz (Gazeteci, yaşı 33, bekar, derneğe 1996'da girdi), 4- Selçuk Kahveci (Makina mühendisi, yaşı 36, bekar, derneğe 1996'da girdi), 5- Hakan Öge (Diş hekimi, yaşı 34, evli, üyeliğe aday), 6- Yunanistan Cumhurbaşkanı Stefanopoulos, 7- Cengiz Aksoylar (Doktor, yaşı 30, evli, üyeliğe aday), 8- Yunanistan Sağlık Bakanı Papadimas, 9- Yıldırım Güngör (Jeolog, yaşı 36, evli, derneğe 1997'de girdi), 10- Nasuh Mahruki (İşletmeci, yaşı 31, bekar, dernek başkanı), 11- Mert Uluç (Gazeteci, yaşı 24, bekar, derneğe 1998'de girdi), 12- Emre Ayan (Öğrenci, yaşı 23, bekar, derneğe 1996'da girdi) 13- İskender Iğdır (Gazeteci, yaşı 31, bekar, derneğe 1997'de girdi), 14- Demir Kardaş (Serbest, yaşı 49, evli, derneğe 1998'de girdi), 15- Mustafa Daras (Turizmci, yaşı 30, bekar, derneğe 1996'da girdi),16- Utku Ayrılmaz (Pilot, yaşı 41, bekar, derneğe 1996'da girdi), 17- Fulya Sezer (Öğrenci, yaşı 25, bekar, derneğe 1999'da girdi), 18- Sarp Yelkencioğlu (Radyocu, yaşı 30, bekar, derneğe 1996'da girdi), 19- Feridun Çelikmen (Doktor, yaşı 34, bekar, dernek başkan yrd.), 20- Bülent Selçuk (Müzisyen, yaşı 32, evli, üyeliğe aday), 21- Mehmet Tanrısever (Dağcı, yaşı 33, bekar, derneğe 1996'da girdi), 22-Birol Say (Doktor, yaşı 35, bekar, üyeliğe aday).

Atilla

Mimar

Hakan

Mühendis

Tanyel

Gazeteci

Selçuk

Mühendis

Hakan

Diş hekimi

Cengiz

Doktor

Yıldırım

Jeolog

Nasuh

İşletmeci

Mert

Gazeteci

Atilla

Mimar

İskender

Gazeteci

Demir

Serbest

Birol

Doktor

Mehmet

Dağcı

Bülent

Müzisyen

Feridun

Doktor

Sarp

Radyocu

Fulya

Öğrenci

Utku

Pilot

Mustafa

Turizmci

KKTC’de de AKUT kuruldu

Türkiye'de yaşanan deprem felaketinden sonra Kuzey Kıbrıs'ta da Acil Kurtarma ve Ulaştırma Timi (KKTC AKUT) kuruldu. Dört işadamı tarafından kurulan KKTC AKUT, aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu 12 gönüllü üyeyle önceki gün faaliyete başladı. AKUT'un eğitim vereceği derneğe isteyen herkes üye olabilecek.

KKTC AKUT yetkilileri, kısa sürede ülke çapında örgütlenerek uluslararası düzeye gelmeyi ve yurtdışı kurtarma faaliyetlerinde görev almayı hedeflediklerini söylediler. Derneğin Yönetim Kurulu üyelerinden Mehmet Bekişoğlu tüm masrafları kendilerinin karşılayacağını belirterek ‘‘Halktan ve hükümetten sadece manevi destek bekliyoruz. Hükümetin, yurtdışından getirileceğimiz aletlere bürokrasi engeli çıkarmamasını istiyoruz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!