Kilyos'u maden atıkları doldurdu

Güncelleme Tarihi:

Kilyosu maden atıkları doldurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çeşitli zamanlarda çekilen uydu fotoğrafları, Kilyos sahil şeridinin son on yılda gözle görülür bir şekilde değiştiğini ve denizin dolduğunu ortaya koydu. Denizdeki kirlenme ve orman alanlarındaki azalma uzaydan bile görülebiliyor.

İstanbul'un Karadeniz'e kıyısı olan Kilyos sahili, maden ocaklarının atıkları yüzünden şekil değiştirdi. Çeşitli zamanlarda çekilen uydu fotoğrafları, Kilyos sahil şeridinin son on yılda gözle görülür bir şekil değişikliğine uğradığını ortaya koydu. Bölgedeki maden ocaklarının İstanbul'un Karadeniz kıyılarına verdiği zarar bu kadarla da sınırlı değil. Uzaydan bakıldığında bile görülebilen deniz kirliliği ile kemirilen orman alanları ürkütücü bir görünüm sergiliyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin, Kilyos kıyılarındaki şekil değişimine konusunda ‘‘Maden alanları doğa tahribatının en yüksek oranda yaşandığı yerlerdir’’ dedi.

Ormanlık bölgedeki maden alanlarında kamu yararının gözetildiğini ve bu nedenle maden çıkartılmasına izin verildiğini söyleyen Erdin, maden ocaklarının verdiği zararın ürkütücü boyutlarda olduğunu vurguladı. Erdin, orman alanları içinde ve sahil şeridinde maden çıkarılmasına neden izin verildiğini şu sözlerle açıkladı:

‘‘Diyelim ki bir yerde kömür var ve kamu yararı için bunu çıkartmak gerekir, deniyor. Tabii ki aksi düşünülemez. Bir madenin üstünü kapatıp bunu çıkartmayalım, diyemezsiniz. Ama gözönünde tutulması gereken iki unsur var. Birincisi bu bölgedeki maden alanları 1940'lı yıllarda birtakım insanlara tahsis edilerek ruhsat verilmiş yerler. Şimdi oradan çıkartılan kömürü şehre sokmuyoruz. Kamu yararı dediğiniz şey uzun planlama ve bilimsel çalışma gerektirir. Kamu yararı zaman içinde rahatlıkla tersine dönebilir. İkinci unsur ise, Avrupa'da da orman içinde işletilen maden ocaklarına bakmaktır. Orada da maden çıkartılır ama o kadar sıkı denetlenir ki nefes alamazsınız.’’

İstanbul'un Karadeniz kıyısının hızla değiştiğini söyleyen Erdin, Kemerburgaz örneğini vererek şunları söyledi:

‘‘Kemerburgaz maden ocakları tarafından inanılmaz bir biçimde parsellenmiştir. 1980 sonrasında Kemerburgaz'da bir dava için bilirkişi tayin edilmiştim. Gittiğimde gördüm ki maden ocaklarının sınırları bir cami minaresinden tepeye, tepeden fenere şeklinde çizilmiş. Bunlar havadan geçen sınırlar olduğu için de hem birbirlerine hem de orman alanlarına sıçramış olay. O dönemin parasıyla 193 milyon lira ceza aldılar. Söyledikleri neydi biliyor musunuz? Paramızı yatıralım da bitsin bu iş!’’ Kilyos'ta yaşanan kıyı değişimi yanında denizin kirliliği de çıplak gözle görülebilecek kadar ilerlemiş durumda. Uydu fotoğraflarının verilerine göre en az deniz kadar maden ocaklarından etkilenen bir başka alan ise, orman. Kilyos'taki orman alanının da, maden ocakları ve yapılaşma nedeniyle kıyıdan bir hayli içeri çekildiği görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!