Kilis'te 7 bin yıllık ev

Güncelleme Tarihi:

Kiliste 7 bin yıllık ev
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Günümüzden 12 bin yıl öncesine ait önemli bulgular elde edilmesi beklenen Kilis Oylum Höyük'te, 7 bin yıllık evler gün ışığına çıkarıldı. Oylum Höyük'teki kazı çalışmalarını yürüten Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Özgen, 10 yıldır araştırma ve kazı çalışması yaptıklarını belirterek ‘‘12 bin yıl öncesine başlattığımız yolculuk sürüyor’’ dedi. Prof. Özgen, höyüğün batı yamacında yapılan kazıda, günümüzden 7 bin yıl öncesine ait evler ile çok sayıda çanak-çömlek parçaları bulunduğunu bildirdi.

FISTIĞIN YAŞI

Oylum Höyük'teki mezarların içinden ve dışından alınan 12 toprak örneği, Kaliforniya Üniversitesilaboratuvarlarında incelendi. Toprak örneklerinde antepfıstığı kalıntılarına rastlandı. Böylece antepfıstığının günümüzden 5 bin yıl önce de yörede en fazla yetiştirilen kıymetli bir ürün olduğu belirlendi. İnceleme, yörede fıstıktan sonra yaygın olarak tahıl ve zeytin üretildiğini de ortaya koydu.

Oylum Höyük'te, İstanbul'daki Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün desteğiyle sürdürülen kazı çalışmalarına yerli ve yabancı çok sayıda bilim adamı katılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!