Kılıç: Paketin iptal durumu yok

Güncelleme Tarihi:

Kılıç: Paketin iptal durumu yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 13:27

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 111 milletvekilinin Anayasa değişikliği paketinin tamamının iptali için yaptığı başvuru hakkında, “Tamamını iptal etmek gibi birşey söz konusu değil. 4-5 madde ile ilgili görüşülecek” dedi.

Haberin Devamı

Kılıç, Azerbaycan Büyükelçiliğinde yapılan Azerbaycan Milli Günü resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.Anayasa değişikliğinin iptali için yapılan başvurunun görüşülmesine ilişkin bir soru üzerine Kılıç, “Tamamını iptal etmek gibi birşey söz konusu değil. 4-5 madde ile ilgili görüşülecek. Kurulun takdiridir. Gerekli değerlendirmeyi kurul yapacaktır” yanıtını verdi. Kılıç, bir başka soru üzerine de, kuruldaki bütün üyelerin birer oyu bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: “Ben kendi doğrularımla karar verecek değilim. Arkadaşların düşüncelerini alarak gerekli yol haritası çizilecektir. Türbanla ilgili yasada da 4. maddeden hareket ederek, teklif edilmesi mümkün olmayan konunun teklif edilmesi nedeniyle şekilden gidilerek esasa girildi. Bu konuda nasıl bir yol izlenecek ona yine karar verecek olan kurulumuz. Yalnız başıma bir değerlendirme yapmam son derece yanlış.”

Haberin Devamı

İLK İNCELEME PERŞEMBE GÜNÜ

Anayasa Mahkemesi, 111 milletvekilinin, 5982  sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması  Hakkında Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemine ilişkin ilk  incelemesini 3 Haziran 2010 Perşembe günü yapacak.

111 MİLLETVEKİLİNİN İPTAL BAŞVURUSU

Anayasa Mahkemesine iptal ve yürürlüğün durdurulması başvurusunu, 97 CHP  milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP'li ve 1 DP'li milletvekilinin imzası  yer alıyor.

CHP milletvekilleri dışında, DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli  Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli,  Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı, İzmir Bağımsız Milletvekili  Harun Öztürk, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, Ankara Bağımsız  Milletvekili Emrehan Halıcı, Manisa Bağımsız Milletvekili Erdoğan Yetenç, DSP  İstanbul Milletvekilleri Ayşe Jale Ağırbaş, Hüseyin Mert, Süleyman Yağız, Hasan  Macit, DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural, DSP Denizli Milletvekili Hasan  Erçelebi de dilekçeye imza koymuştu.

BAŞVURU DİLEKÇESİ

Bu arada, başvuruda, öncelikli olarak, şekli itirazlar sıralanmıştı.
Dilekçede, Anayasa değişikliğinin, tümüyle milletvekili iradesine dayalı  bir öneri niteliğini taşımadığı, Başbakan'ın başkanlığında bir “tasarı” gibi  hazırlandığı; daha sonra hazırlanan metne sadece AK Parti TBMM Grubundaki  milletvekillerinin imzalarının alınması yoluyla bir teklif görünümü  kazandırılarak, Anayasaya uygunluğun sağlanmaya çalışıldığı iddia edilmişti.

Başvuruda, “Ancak bu durum, Anayasa değişikliği teklifinin, teklif  görünümü verilmiş bir kanun tasarısı olduğu gerçeğini değiştirmeye yetmemektedir.  Kaldı ki bizzat Başbakan bile, bu Anayasa değişikliği teklifinden çoğu kez  'tasarı' olarak söz ederek, durumu açıkça ifade etmiş; durum, kamuoyunca da böyle  algılanmıştır. Oylama sürecinde AK Parti'nin 3 kez grup toplantısı yapması,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ya tarih yazarsınız ya tarih bizi siler'  açıklaması da değişiklik önerisinin bizzat Başbakanca sahiplenildiğini ortaya  koymaktadır” görüşüne yer verilmişti.

Bunun, Anayasanın 175. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olduğu  belirtilmişti.

Başvuruda, bunun, Anayasanın 2. maddesinde belirtilen ve hukuk güvenliği  temel unsuru olan hukuk devleti ilkesine de aykırı olduğu da iddia edilerek, “Bu  aykırılık, Anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesinin Anayasa'nın 4.  maddesindeki değiştirilmezlik ilkesine aykırı olarak değiştirildiği anlamına  gelmektedir. Bu da yasa koyucuya yetki tanınmamış bir husustur ve Anayasanın 2.  ve 4. maddelerine aykırıdır” denilmişti.

Değişikliğin TBMM Genel Kurulundaki oylamaları sırasında “oy gizliliğine  uyulmadığı” da savunulmuş ve Anayasa değişikliğinin tümünün iptal edilmesi talep  edilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!