Kılıç Arslan kimdir ve ne zaman öldü? I. Kılıç Arslan'ın tarihi hayatıyla ilgili bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Kılıç Arslan kimdir ve ne zaman öldü I. Kılıç Arslanın tarihi hayatıyla ilgili bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2020 00:10

Kılıç Arslan'ın hayatı tarihi araştırmalarına yön verenler tarafından merak ediliyor. Özellikle Uyanış Büyük Selçuklu dizisiyle beraber Kılıç Arslan'ın hayatı ve ölümü gündeme geldi. Türkiye Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın oğlu olan Kılıç Arslan'ın genç yaşta ölümü ile Haçlılar’a karşı yürütülen mücadele ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi birliği zaafa uğradı. Kılıç Arslan, Haçlılarla yaptığı mücadelelerin yanı sıra Anadolu’da yaptığı seferlerle tanınıyor. Peki, Kılıç Arslan kimdir ve ne zaman öldü? İşte, Kılıç Arslan'ın hayatıyla ilgili merak edilenler.

Haberin Devamı

I. Kılıç Arslan ya da Kılıçarslan izleyenlerin gündeminde yer alıyor. Selçuklu Devletini anlatan Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde ismi geçen Kılıç Arslan izleyenlerin odaklandığı konulardan oldu. Kılıç Arslan 1101 Haçlı Seferi’nde üç ayrı Haçlı ordusuna karşı kazandığı başarılarla Haçlı hareketini durdurarak, İstanbul’dan Suriye’ye giden yolun hem Bizans hem de Haçlı ordularına kapanmasını sağlamıştır. İşte, Kılıç Arslan'ın merak edilen hayatı

KILIÇ ARSLAN KİMDİR?

I. Haçlı Seferi’nde mağlup olup başkent İznik’i Bizans’a teslim etmek zorunda kaldıktan sonra 1101 Haçlı Seferi’nde üç ayrı Haçlı ordusuna karşı kazandığı başarılarla Haçlı hareketini durdurmuş; İstanbul’dan Suriye’ye giden yolun hem Bizans hem de Haçlı ordularına kapanmasını sağlamıştır.

Haberin Devamı

Kılıç Arslan, Haçlılarla yaptığı mücadelelerin yanı sıra Anadolu’da yaptığı seferlerle devletinin rakibi Danişmendli Beyliği’nin nüfuzunu kırmak için çalıştı; Son döneminde Malatya'yı merkez yaparak devleti Doğu Anadolu'nun en güçlü devleti haline getirdi. Dedesi Kutalmış’tan beri süregelen Büyük Selçuklu tahtını ele geçirme çabasını sürdürerek Musul'u ele geçirdi. Burada Büyük Selçuklu hükümdarı adına okunan hutbeyi kendi adına çevirterek Büyük Selçuklu tahtına adaylığını gösterdi.

Genç yaşta ölümü ile Haçlılar’a karşı yürütülen mücadele ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi birliği zaafa uğramış, Anadolu Selçukluları fetret devri içine girmiştir.

Kılıç Arslan, Habur Çayı'nı geçmek isterken, 14 Haziran 1107 günü kendisinin ve atının zırhlarının ağırlığı sebebiyle boğularak ölmüştür. Birkaç gün sonra kıyıya vuran cesedi; civardaki Şemsaniyye köyüne ve oradan tabuta konarak Meyyafarkin'e (Silvan) götürülerek defnedilmiştir.

BAKMADAN GEÇME!