Kilci: Tüpraş'ta yargı kararına aykırı işlem yapmayız

Güncelleme Tarihi:

Kilci: Tüpraşta yargı kararına aykırı işlem yapmayız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 18:54

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, TÜPRAŞ özelleştirmesinde yargı kararına karşı bir değerlendirme yapmalarının söz konusu olmayacağını belirtirken, "Böyle bir tasarrufumuz olamaz. Burası hukuk devledi" diye konuştu.

Kilci, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında TÜPRAŞ’ın yüzde 51’inin özelleştirilmesine ilişkin olarak Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili soruları yanıtladı.

"RESMİ AÇIKLAMA YAPILMALI"

TÜPRAŞ’la ilgili kesin değerlendirmelerin yapılabilmesi için resmi açıklamanın yapılması gerektiğini vurgulayan Kilci, dava dilekçelerine bakılarak bir değerlendirme yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Gerekli inceleme ve hukuki işlemler için 13’üncü daireden çıkacak olan karara bakılması gerektiğini vurgulayan Kilci, daha önceki iptalle sonuçlanan ihalelerin ise farklı nitelikler teşkil ettiği için TÜPRAŞ’a örnek alınamayacağını belirtti. Kilci, TÜPRAŞ’ın 2003 yılında yüzde 65.75’inin özelleştirilmesinin iptal edilmesinin nedinin ihaleyi kazanan firma hakkında yeterli bilginin olamamasından kaynaklandığını vurguladı.

TÜPRAŞ’ta devir işleminin erken yapıldığına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine, Koç-Shell Ortaklığına ek süre verildiği gerekçesiyle de dava açıldığını açıklayan Kilci, "Özelleştirmeler yapılırken belli bir takım kurallar uygulanır, bu nedenle ihale yapılırken acele etmek veya huku dışı davranmak gibi konular söz konusu olamaz" dedi.

"BURASI HUKUK DEVLETİ, GEREĞİNİ YERİNE GETİRECEĞİZ"

"Gönlümüzden geçen bütün bunların hiç yaşanmamış olmasıydı" diyen Kilci, TÜPRAŞ’ın özelleştirmesinin Türkiye için çok önemli olduğunu, 4 milyar 140 milyon dolarlık bir nakit girişi sağlandığı söyledi. Kilci, sonuçta bir yargı kararı olduğunu ancak henüz Danıştay’dan kendilerine ulaşan bir bilgi bulunmadığını anımsatarak, "Yürütmeyi durdurma kararını basından duyduk. Bu karar geldikten sonra bir değerlendirme yapacağız. Bizim yargı kararı hilafına bir işlem yapmamız söz konusu değil. Böyle bir tasarrufumuz olamaz. Burası hukuk devleti. Mutlaka o incelemenin sonucunda gereğini yerine getireceğiz bir şekilde" diye konuştu.
Özelleştirme İdaresi hukuçularına getirilen eleştirileri redden Kilci, TÜPRAŞ ihalesiyle ilgili düzenlenen şartnamenin daha önceki yargı kararlarına bakılarak hazırlandığını belirterek, "Bu konuda kendimize güveniyoruz" dedi.

GALATAPORT

Metin Kilci, Galapaport’ta yeni ihale sürecinin tümüyle zelleştirme İdaresi ve Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından yönlendirileceğini bildirdi. Kilci, Galataport imar planının yeniden gözden geçirilip tadilatlar yapıbalimeceğini, bekli de yeni bir projeyle yeni ihaleye çıkılabileceğini açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!