Kıbrıs Rum siyasetinde iç savaş çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs Rum siyasetinde iç savaş çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2011 00:00

Kıbrıs Rum Yönetimi’nde Temmuz ayında meydana gelen mühimmat patlamasında ülkenin lideri Dimitris Hıristofyas’ın suçlanması, siyasi iç savaşa neden oldu.

Muhalefet partileri Hıristofyas’ı istifa ettirmek için birleşti ve al-ver sürecine giren Kıbrıs müzakereleri ile ay sonundaki BM zirvesinin ertelenmesini istedi. Hıristofyas ise, kameralar önünde “Yeter artık bıktım” diye bağırarak isyan etti.

11 Temmuz’daki patlamada 13 kişinin ölmesi ve ülkenin en büyük elektrik santralının imha olması, Hıristofyas aleyhine her gün protesto gösterisi düzenlenmesine de yol açıyor. Ana muhalefetteki Rum Demokratik Seferberlik Partisi’nin (DİSİ), Hıristofyas’ın hemen istifa etmesini ve ülkenin, 2013 yılında düzenlenecek seçimlere dek parlamentonun seçeceği bir liderle yönetilmesini savunuyor.

“Hıristofyas meşru değil”

Rum Yönetimi’nde Hıristofyas’ı sadece, başında bulunduğu Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) destekliyor. Parlamentoda çoğunluğu elinde tutan muhalefet partileri, Hıristofyas’ı istifaya zorlamak için Rum lideri suçlayan bağımsız raporun ele alınacağı Perşembe günkü oturumda özel bir meclis kararı aldıracak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!