Kıbrıs patatesi yemek istiyorum

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs patatesi yemek istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in dün Oslo'da biraraya geldiği Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile resmi görüşmesinde Kuzey Kıbrıs'tan Norveç'e ihraç edilen patateslerle ilgili ilginç bir diyalog gerçekleşti.

Stoltenberg, Kuzey Kıbrıs'tan ithal ettikleri patateslere gelen yasaktan yakınarak, ‘‘Kıbrıs patatesi yemeyi çok özledim. Dilerim hukuki sorun bir an önce çözülür’’ dedi.

Stoltenberg'in de yakınmasına neden olan patates krizi bir süre önce Norveç'te, ‘‘Menşei olmayan tarım ürünlerinin ülkeye girişini yasaklayan yasa ile birlikte’’ başladı. Norveç, Kuzey Kıbrıs'ı ülke olarak tanımadığı için bu ülkeden yapılan tarım ürünleri de yasakladı. 1970'li yllardan bu tarafa, Kuzey Kıbrıs'tan patates ithal eden Norveçli işadamı, bu yasağın gelmesiyle birlikte mahkemeye gitti. Mahkeme, parlamentodan çıkan yasayı haklı buldu. İşadamı bunun üzerine bir üst mahkemede dava açtı. Bu arada Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Osman Korutürk'ü ziyaret ederek, ‘‘Bu benim bu ülkeye yaptığım ithalatta bir kovanın içindeki damla kadardır. Ancak ne olursa olsun Kuzey Kıbrıs'tan patates ithalini gerçekleştirmeye devam edeceğim. Doğrudan getiremesem bile bir başka ülkeye götürüp oradan alacağım’’ dedi.

Nitekim, dün iki Başbakan'ın görüşmesinde de bu konu açıldı. Stoltenberg, halkının patatesi çok sevdiğini belirterek, ‘‘Kıbrıs patatesi çok güzeldir. Ancak konu adalete intikal etti. Hukuki sürecin biran önce tamamlanmasını istiyorum. Kıbrıs patatesi yemeyi çok arzuluyorum’’ dedi.

Stoltenberg'in bu sözleri Ecevit'i memnun etti.

Kapıda karşıladı

Başbakan Bülent Ecevit'i, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg başbakanlık konutunun girişinde karşıladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!