Kesik kol için 119 milyar

Güncelleme Tarihi:

Kesik kol için 119 milyar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2001 00:00


Haberin Devamı

Yanlış iğne nedeniyle sol kolu kesilen 9 yaşındaki Ayşen Başaran'a, SSK 119 milyar lira tazminat ödeyecek. Lüleburgaz Asliye Hukuk Mahkemesi, 6 yıl sonunda 79'uncu celsede kararını açıkladı.

Soğuk algınlığı nedeniyle götürüldüğü Lüleburgaz SSK Hastanesi'nde yanlış yapılan iğne sonucu sol kolu kesilen 9 yaşındaki Ayşen Başaran'ın 6 yıldır süren hukuk mücadelesi dün son buldu. Başaran Ailesi'nin açtığı tazminat davasında, mahkeme SSK'nın Ayşen Başaran'a 119 milyar lira tazminat ödemesine karar verdi.

Ayşen'in 1995'te yapılan yanlış iğne sonucu kolunun kesilmesinin ardından, aile Lüleburgaz Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme dün görülen 79'uncu celsede, Ayşen'in çalışma gücünün kaybına 28 milyar 882 milyon, protez bedeli olarak 20 bin Alman markı karşılığı olay tarihindeki Türk parası karşılığı 616 milyon 980 bin, Ayşen için 4 milyar liralık manevi tazminat, baba Hüseyin Başaran, anne Şengül Başaran için ayrı ayrı 250'şer milyon lira olay tarihinden işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı SSK'dan alınarak, davacılara verilmesine karar verdi.

SSK'nın avukatı Sema Yağdıran kararı temyiz edeceklerini söylerken, Ayşen'in avukatı Cengiz Hortoğlu, mahkemenin aldığı kararın Türkiye'de örnek bir karar olduğunu söyledi.

MÜCADELEMİZ ÖRNEK OLSUN

Baba Hüseyin Başaran, yıllardır süren mahkemeler sonucunda aile olarak maddi ve manevi açıdan büyük zarar gördüklerini belirterek, ‘‘Biz kızımıza karşı olan görevimizi yerine getirdik. Bizim mücadelemiz, mağdur durumda bulunan insanlara örnek olsun. Yılmadık, adalet yerini buldu’’ dedi.

Kızının kesilen kolunu hiçbir şeyin geri getirmeyeceğini söyleyen anne Şengül Başaran ise çok büyük acılar çektiklerini anlattı. Kendisinin psikolojik tedavi gördüğünü söyleyen Şengül Başaran, ‘‘Artık kızımın iyi bir eğitim alması için caba harayacağız. Önce çok öfkeliydim, kızımın kolunun kesilmesine neden olanların hapis cezası almasını istiyordum. Ancak zamanla bu öfkem geçti. Adalet geç de olsa yerini buldu’’ diye konuştu.

HEMŞİREYE 185 BİN LİRA

Ayşen Başaran'ın kolunun kesilmesinden sorumlu oldukları iddiasıyla haklarında Lüleburgaz Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılan SSK Hastanesi'nde görevli Dr. Hatice Adiloğlu ile Hemşire Münevver Danışger beraat etmişti. 22 Mart 2000 günü sonuçlanan davada iğneyi yapan hemşire Pakize Özkan ise ‘meslekte ve sanatta acemilikle yaralanmaya neden olmak’ suçundan önce 22 gün hapis cezasına çarptırılmış, bu ceza 185 bin lira para cezasına çevrilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!