Kene kartı seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Kene kartı seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 15:22

Kenelerin sıklıkla bulunduğu alanlarda yaşayan ailelere kene kartı dağıtılacak. Bu kartla keneyi vücuttan çıkarmak kolay.

Haberin Devamı

Sivas’ta İl Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı teşhisiyle tedavi altında bulunan hastalarla ilgili bilgi verdi. Özmercan, yıl içerisinde risk taşıyan yerlerdeki ailelere vücutlarına yapışan keneleri çıkarabilmeleri için kene kartı dağıtacaklarını söyledi.

Özmercan, kene ısırması vakalarında mevsimsel değişimlere bağlı olarak meydana gelen artışlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özmercan, 2010 yılı itibariyle 19 kişinin Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde takibinin yapıldığını, bunlardan 2’sinin Yıldızeli İlçesi'nden olduğunu diğerlerinin ise Tokat, Yozgat, Giresun, Kırşehir gibi çevre kentlerden gelen hastalar olduğunu belirtti. Özmercan şu anda 6 hastanın KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi altında tutulduğunu, bunlardan 3’ünün Yozgat, 1’inin Tokat, 1’inin Kırşehir ve 1’inin de Giresun’dan gelen hastalar olduğunu belirtti. Özmercan 2010 yılı itibariyle 1 kişinin KKKA hastalığı nedeniyle öldüğünü söyledi. Özmercan, “Sivas’ta hayatını kaybedenler aslında Sivas’tan gelen hasta değiller. Bunlar diğer illerden hastalığın son dönemindeyken Cumhuriyet Üniversitesi’ne sevk edilen hastalardır” dedi.

Her eve bir kene kartı

Vakkas Özmercan, kene vakalarına karşı Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yaptıklarını, bu çalışma kapsamında ilerleyen günlerde riskli bölgelerden başlamak üzere her eve 1 kene kartı dağıtılacağını belirtti. Özmercan bu kene kartları ile halkın vücutlarına yapışan keneyi kendilerine zarar vermeden kolayca çıkarabileceklerini vurguladı. Sağlık ocaklarındaki sağlık çalışanlarının mahallelerde evleri tek tek dolaşarak kene ve KKKA hastalığı ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını söyleyen Özmercan, “Sağlık çalışanları 1 değil 5 kez evlere giderek vatandaşları bilgilendirecek. Vatandaşlarımızdan onlara yardımcı olmalarını ve can kulağı ile onların anlattıklarını dinlemelerini istiyoruz. Çünkü bu konuda alınacak önlemlerin başında eğitim geliyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!