Kendine gel Molla

Güncelleme Tarihi:

Kendine gel Molla
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tahran’ın, Türk jetlerinin sınır kasabası Piranşehir yakınlarındaki bir askeri üssü bombaladığını iddia ederek misilleme tehdidinde bulunması gerilime yol açtı. Türkiye iddiayı yalanladı.

Tahran'ın Türk jetlerinin sınırı geçerek bazı köy ve karakolları bombaladığını iddia ettiği açıklamalar, hassas Türk-İran ilişkilerinde yeni bir gerilime yol açtı. Türkiye iddiayı ‘‘gerçekle ilgisi olmayan ve kabul edilemez’’ bir açıklama olarak niteledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi dün Türk savaş uçaklarının İran'ın sınır kasabası Piranşehir yakınlarındaki bir askeri üsse bombalı ve roketli saldırıda bulunduğunu iddia etti. Saldırıda, sayısı belirtilmeyen miktarda sivil ile Devrim Muhafızları’nın öldüğü ve yaralandığını açıklayan Asefi, Türkiye'nin ‘‘izah edilemez’’ saldırının sonuçları konusunda uyarıldığını ileri sürdü. Ordu komutanı General Muhammed Firuzabadi ise, İran'ın ‘‘misilleme’’ hakkı olduğunu savundu.

TÜRKİYE: SÖZ KONUSU DEĞİL

Hürriyet'e bilgi veren Dışişleri kaynakları ise Tahran'ın dün yaptığı ve içinde Türkiye'ye karşı tehditkar ifadeler içeren açıklamaların kabul edilemez olduğunu belirtti.

İran'ın suçlamalarına karşılık veren yetkililer, terörist PKK'ya destek veren komşu ülkelerin halen var olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: ‘‘Türkiye, zaman zaman topraklarında eylem gerçekleştiren daha sonra da İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere kaçan teröristler konusunda büyük rahatsızlık duyuyor. Irak'taki otorite boşluğu haricinde diğer ülkelerin bu teröristlere kucak açması tarafımızdan yakından takip ediliyor. Ancak hiçbir Türk jetinin sınırı geçerek İran'ın askeri karakollarını vurması söz konusu değildir.’’

İran'ın Türk jetlerinin attığı bombaların ölümlere yol açtığı ifadelerinin abartılı olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Tahran'ın bu yöndeki iddialarını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin İran'ın savunduğu gibi hiçbir zaman rejim muhaliflerine yönelik bir desteği veya provokasyonunun söz konusu olmadığını belirten kaynaklar, ‘‘Tahran rejimi öncelikle kendi problemlerinin kaynağını dışarıda aramak yerine içeride aramalıdır’’ yorumunu yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!