Kemalistler ve Ecevit şoke oldu

Güncelleme Tarihi:

Kemalistler ve Ecevit şoke oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 00:00

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Pearson, 3 Kasım seçimlerinden sonra Washington’a yolladığı kriptoda, ’İslam nüfuzlu parti’ AKP’nin ezici bir zafer kazandığını yazdı. Pearson, "Ecevit ve Kemalistler şoke oldu" diyerek, sonucun halkın ’böyle gelmiş böyle gider’ anlayışına tepkisi olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki son genel seçimlerden sonra, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden Washington’a çekilen kriptoda, "Ecevit ve Kemalistler şoke oldu" denildi. Hürriyet’in ele geçirdiği gizli belge, dönemin ABD Büyükelçisi Robert Pearson’ın imzası ve seçim sonuçlarını değerlendirmesini içeriyor. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinin galibi AKP ’İslam nüfuzlu parti’ olarak nitelenirken, ezici bir zafer kazandığı ve Türkiye’nin AB üyeliği için makul yol izleyeceği ifade ediliyor. Kriptoda, CHP’nin sadece ’uzak ara ikinci’ olabildiği belirtildi ve "TBMM çatısı altında, böyle, sadece iki partinin temsil edilmesi onlarca yıl önceydi" denildi.

’BÖYLE GİTMEDİ’

Kriptodaki değerlendirmeye göre, seçim sonuçları ve AKP’nin zaferi, halkın ’böyle gelmiş böyle gider’ anlayışına tepkisini ortaya koydu. Buna göre, ekonomik durum, yolsuzluk ve bazıları kırk yıldır değişmeyen siyasi liderler, seçim sonuçlarını ve AKP zaferini hazırlayan unsurlar oldu.

EKONOMİ KRİTİK

Kriptoda, "Ekonomi yumurta kabuklarının üzerinde. Krizin tekrarının önlenmesi için, yeni hükümet IMF destekli reform programına bağlı kalmak zorunda" görüşüne yer verildi.

ABD Büyükelçiliği’nin kriptosunda, seçim barajı nedeniyle kullanılan oyların yüzde 45’inin TBMM’de temsil edilmeyeceğine de özellikle dikkat çekildi. Kriptoda, "Nesillerdir Türk siyasetine egemen olan merkez sağ partiler sadece yüzde 15 oranında oy toplayabildi. Başbakan Bülent Ecevit ve önde gelen Kemalistler ise şoke oldular" denildi. Bu kriptoda, Türkiye’nin en önde gelen meselesinin 12-13 Aralık Kopenhag Zirvesi’nde AB ile müzakerelere başlama tarihi alabilmek olarak gösterildi. Aynı günlerde yine Washington’a çekilen bir başka kriptoda ise olası "Başbakan adayları arasındaki ilk isim" olarak Abdullah Gül gösterildi. Diğer adayları arasında, Bülent Arınç, Köksal Toptan ve Abdülkadir Aksu’nun isimleri dikkat çekti. Kriptoda, Arınç için, "Başörtüsü gibi çok hassas olan bir konuda sertlik yanlısı ve İslamcıların desteğine sahip" ifadesi kullanıldı.
BAYKAL’DAN ZEYTİN DALI

Gazete haberlerine dayanılarak, CHP Lideri Deniz Baykal’ın, siyasi yasağının kaldırılması için AKP Lideri Tayyip Erdoğan’a zeytin dalı uzattığı ifade edildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, seçimleri tek partinin kazanmasından memnun olduğu ve "Ekonomik ve siyasi kararların uygulanmasında kimsenin bahanesi kalmadı" dediği aktarıldı.

POWELL: FALA BAKTIRDINIZ

3 Kasım seçimlerinden sonra, dönemin Dışişleri Bakanı Colin Powell da, Ankara’ya mesaj yolladı. Powell, mesajı Pearson’a çekti. Powell, Pearson’a "Bob, sen ve ekibin, Türkiye’deki bu tarihi seçimleri mükemmel bir şekilde izlediniz ve bize yansıttınız" dedi. "Fala bile baktırdınız" diyerek espri yapan Powell, "Bizleri iyi hazırladınız, bilgilendirdiniz. Biz de bunlara dayanarak, Türkiye’de olanların önemini karar vericilere aktardık. Çok çalıştınız. Çok iyi iş yaptınız. Tebrikler " dedi. Powell, "Tebrikler"i de Türkçe yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!