Kemalettin Tuğcu anıldı

Güncelleme Tarihi:

Kemalettin Tuğcu anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2005 15:20

Çocuk kitabı yazarı Kemalettin Tuğcu, ölümünün 9. yılında mezarı başında törenle anıldı.

Haberin Devamı

Çocuk Vakfı tarafından Tuğcu'nun Üsküdar Çengelköy Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine, yazarın kızı Gül ve damadı Ergin Acır, oğlu Yaman ve gelini Leyla Tuğcu, torunları Ebru Uzunbaş, Meral Erez, Yasemin Tuğcu ve Ediz Acır, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Sezer, Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, Vakıf Genel Sekreteri Ahmet Emre Bilgili ve kızı Zeynep Bilgili, çocuk kitabı yazarı Gülten Dayıoğlu ile Rasathane İlköğretim Okulu'ndan öğrenciler katıldı.

Törende Tuğcu ailesi adına konuşan Gül Acır, babasının ölümünün üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen hala anısını koruduğunu ifade ederek, babasının kabri başındaki anma törenini düzenleyenlere teşekkür etti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezer de, Tuğcu'nun kitaplarından ülke ve bayrağa bağlılığı öğrendiklerini vurgulayarak, “Şu ana kadar Üsküdar'da bir okula Kemalettin Tuğcu'nun adını verememekten dolayı üzgünüz. Ancak İl Milli Eğitim Müdürümüz Ömer Balıbey'in, yazarın hayatının geçtiği yer olan Çengelköy'de bir ilköğretim okuluna adının verilmesi için sözü var” dedi.

Çocuk Vakfı Başkanı Şirin de, yazara sevgilerini getirdiklerini ifade ederek, 27 Aralık 1902'de Çengelköy'de doğan Tuğcu'nun 18 Ekim 1996'da vefat ettiğini hatırlattı. Şirin, Tuğcu'nun önce İstanbul, daha sonra Türkiye'nin yazarı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti edebiyat tarihinde önemli bir yeri olan Tuğcu'nun, çocuklara ve gençlere okumayı sevdirdiğini vurgulayan Şirin, yazarın yayımlanmış 318 kitabı bulunduğunu, 100'e yakın kitabı ve onlarca hikayesinin de yayıma hazır olduğunu bildirdi.

Mustafa Ruhi Şirin, ayrıca Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in talimatıyla Tuğcu'nun “Kuklacı” ve “Yeraltında Bir Şehir” adlı kitaplarının, bakanlık listesine alındığını dile getirdi.

Şirin, Tuğcu ailesine de, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Şahin Şimşek adlı öğrencinin Kemalettin Tuğcu'yu konu alan tezini hediye etti. Yazar Gülten Dayıoğlu ise 70 yaşında olduğunu ifade ederek, çocukluğunda ilk olarak Tuğcu'nun kitabıyla tanıştığını ve okuma alışkanlığını yazarın eserlerinden kazandığını anlattı.

Dayıoğlu, çocuklara da “Tuğcu'nun kitaplarını okuyun ve onu sonsuza dek yaşatın” diye seslendi.
Anmada daha sonra, mezar taşında “Modern Türkiye'nin Masalcı Dedesi” yazan Tuğcu için dua okundu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!