Kemal Türkler davasında zaman aşımı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kemal Türkler davasında zaman aşımı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 14:05

DİSK genel başkanlarından Kemal Türkler'in öldürülmesiyle ilgili davanın dosyasının, yasal zaman aşımı süresi olan 22 Temmuza kadar ivedilikle karar verilebilmesi ve zaman aşımına uğramaması bakımından UYAP ortamında ya da özel kurye ile görevli Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesinin sağlanması gerektiği bildirildi.

Haberin Devamı

Ankara Barosu Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, “22 Temmuz 1980'de düzenlenen hain saldırı ile yaşamını kaybeden dönemin Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Kemal Türkler'in öldürülmesine ilişkin davada, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanık hakkında verdiği beraat hükmünde direnme kararını bozduğu” hatırlatıldı.

Yasal zaman aşımı süresi olan 22 Temmuz 2010 tarihine kadar ilgili dosyada ivedilikle karar verilebilmesi ve dosyanın zaman aşımına uğramaması bakımından dava dosyasının UYAP ortamında ya da özel kurye ile görevli Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesinin sağlanması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Anılan dosyanın zaman aşımına uğraması, eylemi sabit olan bir sanığın cezasız bırakılmasından ibaret olmayıp, yurttaşların hukuk devletine, demokrasiye, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının devlet tarafından korunması gereğine, bağımsız ve tarafsız yargıya olan inançlarını sarsacaktır” denildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Ülkemizin tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesinde 'yaşam hakkı' koruma altına alınmıştır. Yine aynı sözleşmenin 6. maddesinde düzenlenen 'devletin makul süre içerisinde yargılama yapma yükümlülüğü' devletin temel görevlerindendir.
Makul sürede yargılama yapılmaması nedeniyle bugüne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde defalarca tazminat yükümlülüğü ile karşılaşan ülkemizin bir kez daha uluslararası alanda tazminat ödeme yükümlülüğü ile karşılaşmaması için dosyanın ivedilikle sonuçlandırılması yurttaşlar ve hukukçular olarak hepimizin dileğidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!