Kelime oyunu yaparak kamuoyu yanıltılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kelime oyunu yaparak kamuoyu yanıltılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

Maden firmalarının dün ulusal gazetelerde tam sayfa verdiği ilanda, harita ile Kazdağı Milli Parkı ve maden araması yapılan bölgenin ayrı olduğunu iddia etmesine, bölgede yaşayan vatandaşlardan sert tepki geldi. "Madencilik yapılan yerler Kaz Dağları’nın dışındadır" başlığı kullanılan ilan için çevreciler de "Kelime oyunuyla kamuoyunu yanıltmak istiyorlar" dediler.

Milli Park’la Kaz Dağları ayrı değil

Salih Sönmezışık
(Kaz Dağları Koruma Girişimi Sözcüsü-Orman Mühendisleri Odası Eski Başkanı): Onlar Kazdağı Milli Parkı ile Kaz Dağları’nı karıştırıyorlar. Biz onlara Kazdağı Milli Parkı’nda çalışıyorlar demedik ki! Kaz Dağları’nın yüzde 70’i Çanakkale bölgesinde; Çan, Bayramiç ve Yenice’de kalıyor. Zaten maden arama ve işletme faaliyetleri daha çok bu ilçelerin sınırlarında. Bence o ilan halkımızı yanıltmaya yönelik.

Asıl önemli olan vicdanlardaki sınır

Güven Eken
(Doğa Derneği Genel Müdürü): Arama yaptıkları alan, Kaz Dağları’nın oluşturduğu doğal kütlenin içinde. Sivil toplum örgütleri sadece arama noktalarının seçimine karşı çıkmıyor. Madenler işletmeye açıldığında tüm bölge ekolojisi, su kaynakları zarar görecek. Kaz Dağları çok hassas bir eko sisteme sahip. Şu ana kadar yapılan işlemler bize o sisteme saygı duymadan altın çıkarılacağını gösteriyor. Milli park sınırı kağıt üzerinde, ama bir de vicdani sınırlar var. İçinde midir, dışında mıdır, tartışması kelime oyunudur.

Kuzeyden güneye buraları Kaz Dağı

Ahmet Ergin (Bahçedere Köyü Muhtarı): Biz burayı hep Kaz Dağları olarak biliriz. Sınırı orman haritalarında görülebilir. Ayrı bir dağ yok burada. Karşıda Ayvalık tarafında Madra Dağı var. Bizim burada Bayramiç’in kuzeyinden, Kalkım, Yenice’ye kadar olan bölge Kazdağları olarak bilinir. Kuşaklar boyu böyle kabul edilmiş. Bunu herkes biliyor. Su kaynaklarımız var, Kaz Dağları’nın eteklerinden akan sularımızla burası güzel bir bölge olarak bilinmekte, hem turizm hem zeytinlikler açısından. Burası Kaz Dağları, güneyi de bir kuzeyi de bir. Ayrı bir bölge ilan etmek istiyorlarsa hata yapıyorlar.

CHP komİsyonu geldİ

Kaz Dağları’nda sürdürülen maden arama çalışmalarının doğayı tahrip ettiği iddialarını incelemek üzere oluşturulan CHP komisyonu, Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Küçükkuyu Beldesi’nde Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen Kaz Dağları Koruma Grubu Girişimcileri’nin olağan toplantısına konuk oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!