Kelepçe çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kelepçe çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 01:15

Manisa’da ’paralel devlet yapılanması’ içinde yer aldıkları iddiasıyla gözaltına alınan türbanlı kadınlara kelepçe takılması tepkilere yol açtı. Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren’in de açığa alınmasına neden olan uygulamadan vazgeçildi. Şüpheliler dün sağlık kontrolüne kelepçesiz götürüldü.

Haberin Devamı

MANİSA Cumhuriyet Savcılığı’nın bir yıl yürüttüğü ‘paralel yapılanma’ soruşturması kapsamında geçen salı günü operasyon düzenlenmiş, 26 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında türbanlı kadınların da bulunduğu şüphelilerin kelepçelenerek gözaltına alınması tepkilere neden olmuş ve İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren açığa alınmıştı. 

NEYE UĞRADIĞIMIZI ŞAŞIRDIK

CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel dün Çocuk Şube’de gözaltında tutulan kadın şüphelilerle görüştü. Özel, görüşmeyi şu sözlerle aktardı: “En çok tekrarlanan ‘Biz bunu hak edecek ne yaptık? Bize bunu nasıl reva gördüler’ sözleri oldu. ‘Operasyonun üst düzey yöneticileri ne kadar acımasızsa emniyetteki herkes o kadar şefkatli’ dediler. ‘Çocuklarımızın gözleri önünde kelepçe takıldı, komşularımızın önünde kelepçe vurularak arabalara tıkıldık. En ağır suçluların bile hak etmediği muameleyle karşılaştık. Niçin suçlandığımızı bilmiyoruz’ dediler. Üçü bir bankada (Bank Asya) gişe memuru. İçlerinde karı-koca olan var. En dirayetli görünen hanıma ‘Eşiniz iyiymiş sadece sizi merak ediyor. Sizin için üzülüyor’ dediğimde gözyaşlarını tutamadı.”

Haberin Devamı

‘OLUMLU İMAJ’A TEPKİ

TÜRBANLI kadınların kelepçelenerek gözaltına alınmasıyla başlayan tartışmada Manisa Valiliği’nin yaptığı “Suçluluğu sabit olmayan hiç kimsenin hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların, böyle bir işleme tabi tutulmaları her kademede üzüntüyle karşılanmıştır” açıklaması tepkiyle karşılandı:

MARS’A GÖNDERMENİZ GEREK

Özgür Özel (CHP Grup Başkanvekili-Manisa Milletvekili): Emniyet Müdürü’nü açığa aldıysanız, böyle bir açıklama için Vali’yi de Mars’a göndermeniz gerek. Bu dil bir kamu yönetimi dili değil, sorunlu bir ayrımcılık dili.

AYRIMCILIĞI GÖRDÜK

Filiz Kerestecioğlu (HDP İstanbul Milletvekili): Bir tarafta kadınlar saçlarından, kollarından sürüklenip tekmelenirken, diğer taraftan kılık kıyafet nedeniyle farklı bir itibar kazandırılması da bir ayrımcılığı gösteriyor. Babasının, annesinin gözü önünde vurulan Dilek Doğan ortada. Kimse görevinden alınmıyor. Var olan ayrımcılığı görmemizi sağladı.

Haberin Devamı

VALİ’NİN DİLİNE KELEPÇE

Gürsel Tekin (CHP Genel Sekreteri İstanbul Milletvekili): Asıl kelepçe vurulması gereken Vali’nin dilidir. Şiddetle kınıyorum o dili. Ayrıştırıcı bir dildir. Sayın Davutoğlu valiyle ilgili de gereğini yapacak diye düşünüyorum.

TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA

Doç.Dr. Devrim Güngör (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi) Manisa Valiliği’nin açıklamasında, başörtüsü, ilgili kişinin masumiyetini gösteren bir simge olarak görülmekte. Son derece talihsiz açıklamadır. Yasal koşullar gerçekleşmeden kelepçe takılan kim olursa olsun üzüntüyle karşılanmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!