Kelebek camı

Güncelleme Tarihi:

Kelebek camı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1998 00:00

Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

Katil Chow, Hollywood'da

Yöntemen John Woo'nun ilk 15 dakikasında ortalama 100-150 kişinin öldüğü ‘‘The Killer/ Katil’’, ‘‘Hard-Boiled’’ gibi filmlerinin delikanlı oyuncusu Chow Yun-Fat'ın ilk Hollywood filmi ‘‘The Replacement Killers’’ gösterime girdi.

Hong Kong'ta yaptığı filmlerde önce bölgesi Uzakdoğu'da, ardından dünyanın çeşitli bölgelerinde tuhaf bir hayran kitlesi oluşan Chow Yun-Fat, böylece uluslararası bir yıldız olma yolunda önemli bir adım atmış oldu. Şimdi hayran kitlesi için niye tuhaf dedim onu açıklayayım. John Woo ve Chow Yun-Fat ikilisinin yaptığı bir filmi çok beğenen biri sıradan bir aksiyon filmi meraklısı olamaz. Mesela duygusal filmler seyredip ağlamaktan hoşlananlar için ‘‘Terms of Endearment/ Sevgi Sözcükleri’’ nasıl bir doruk noktasıysa, ‘‘The Killer’’ da aksiyon filmi sevenlerin gözünde öyle bir noktadadır. Chow Yun-Fat, çift tabancayla adam öldürme konusunda, John Wayne'i geçmeyi başarmış ilk ve tek kişidir.

Sinema eleştirmenleri Chow için; ‘‘Humphrey Bogart'ın serinkanlılığını, Clint Eastwood'un sinir bozucu suskunluğunu ve Charles Bronson'un yok etme güdüsünü birleştiren bir oyuncu’’ diyorlar.

Mira Sorvino'yla oynadığı Replacement Killers'ın beğenilmesinin ardından pek çok teklif alan Chow Yun-Fat, Hong Kong'un en sevilen oyuncusu. Hong Kong standartlarına göre hayli uzun olan ve çok yakışıklı kabul edilen Chow ise okuduğum röportajlarından anladığım kadarıyla, ‘‘N'oluyor yahu?’’ veya ‘‘Nasıl ya?’’ aşamasında.

Röportajlarında sıkça ‘‘Ben sakin bir balıkçı kasabasında büyüdüm... Mutlu bir evliliğim var... İngilizceyi bu filmi çekecek kadar öğrendim... Tekliflerle karım ve ajansım ilgileniyor... Hong Kong'a dönüp film çekmem gerekiyor. Ben buralarda yeniyim...’’ türü cümleler kuran Chow, bu arada film çekimleri sırasında setteki herkese ama herkese ‘‘Günaydın’’ diyerek Hollywood tarihinin en kompleksiz oyuncusu olmayı da garantiledi.

Tek şikayetinin ‘‘Sir’’ olarak çağrılmak olduğunu belirten Chow, bunu da ‘‘'S-I-R' bizim oralarda 'aşağı düşmek' anlamında kullanılır’’ şeklinde açıklıyor.

1973'ten beri kamera karşısında olan Chow Yun-Fat iyi bir oyunculuk eğitimi almış. 70 sinema filmi yapmış olan Chow, 19786'da ‘‘A Better Tomorrow’’ filminde ilk kez tanıştığı John Woo'nun hayatını değiştirdiğini söylüyor.

Filmdeki rol arkadaşı Mira Sorvino'nun Mandarince bilmesini bir mucize olarak değerlendiren Chow (Hakikaten mucize gibi bir şey. Sorvino 1.5 yıl Pekin'de yaşadığı için iyi derecede Çince biliyor), gelecekten umutlu.

Hollywood'da önce Mark Wahlberg'le ‘‘Corruption’’ adlı bir filmde yer alacak olan Chow, sonra da John Woo'nun son Hollywood filmi ‘‘King's Ransom’’da kamera karşısına geçecek.

Tıpkı John Woo gibi şiddetten ve silahlardan nefret ettiğini söyleyen Chow, ‘‘İki silah yerine iki kadın tutmayı tercih ederim’’ diyor. Aferin!

HAYAT BİLGİSİ

Ahududu'dan haberler

BİR süre önce, her yıl en kötü filmlere verilen Ahududu Ödülleri'nin aday adaylarını duyurmuştuk. Kesin adaylar belli oldu. Durum üç aşağı beş yukarı tahmin ettiğimiz gibi çıktı. Titanic'in 14 dalda Oscar'a aday olarak gösterdiği başarıyı, Altın Ahudu'da ‘‘Batman ve Robin’’ gösterdi. Söz konusu film tam 11 dalda aday. Onu 8 dalda aday olan ‘‘Speed 2’’, 6 dalda aday olan ‘‘Anaconda’’ ve 5 dalda aday olan son Kevin Costner filmi ‘‘The Postman’’ izledi. Bu yılın en ilginç olayı ise 1984'ten beri aralıksız olarak aday gösterilerek ‘‘En Başarısız Şahıs’’ özel ödülüne hak kazanan Sylvester Stallone'nin bu yıl ilk kez aday gösterilmemesi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!