Kelam dersinde laiklik

Güncelleme Tarihi:

Kelam dersinde laiklik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeni ders yılında İmam Hatip lisesi öğrencilerine, ‘Kelam’ dersinde laikliğin anlamı ve önemi öğretilecek. ‘Karşılaştırmalı Dinler Tarihi Dersi’nde de, laikliğe yönelik iç ve dış tehditler konusunda bilgiler verilecek.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, İmam Hatip liseleri meslek dersleri ve öğretim proğramlarını yenilerken, ‘Kelam’ dersinde laiklik, ‘Karşılaştırmalı Dinler Tarihi Dersi’nde de, laikliğe yönelik iç ve dış tehditler konusunda bilgiler verilecek.

Ders programları çağdaş bir yapıyla yeniden düzenlenirken, ezbere dayalı eğitim anlayışı terk edildi. Ders programlarının içeriklerinde de köklü değişiklikler yapıldı. Bakanlık, son gelişmeler ışığında ders programları içine laiklik konularını da yerleştirdi. Bu kapsamda Kelam dersinin ‘Din ve Vicdan Özgürlüğü’’ ünitesinde, öğrencilere laikliğin anlamı ve önemi anlatılacak.

Karşılaştırmalı Dinler Tarihi dersinde, İslamiyet, Hıristiyanlık, Yahudilik, Hinduizm, Budizm ile birlikte diğer dini gruplar ile Ataizim gibi inanışlar da objektif olarak tanıtılacak. Bu arada bakanlık, Karşılaştırmalı Dinler Tarihi dersinin programına, ‘saklı’ bir şekilde laikliğe yönelik tehditleri de aldı. Dersin, ‘Günümüzdeki Dinler Hakkında Temel Bilgiler’ ünitesinin Hıristiyanlık bölümüne, ‘Laikliğe yönelik iç ve dış tehditler’ konusu da eklendi.

Ders programlarında, derslerin işlenişine ilişkin öğretmenlere uyarılarda da bulunuldu. Dini konuların objektif bir şekilde verilmesi ve programın dışına çıkılmaması istenirken, uyarılardan bazıları şöyle:

‘‘Din özgürlüğünün dine giriş, çıkış ve din içindeki özgürlükleri kapsadığı belirtilerek, bu özgürlüklerin İslam dininin temeli olduğu vurgulanmalıdır, Taklit ve taassubun zararlarına sık sık göndermeler yapılmalı, içtihadın ve akılcı yaklaşımın önemi vurgulanmalıdır, Şekli ve değişken unsurlar yerine, özle ilgili değişmeyen unsurlar tışayan, öğrencinin manevi, ahlaki gelişimini ve dünyaya bakışını olumlu yönde etkileyecek örneklere öncelik verilmelidir, Hurafeler karışmış dini uygulamalar ve Kuran-ı Kerim'den sapmalar açıklanarak, bazı yanlışların açıkça görülmesi sağlanmalıdır.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!