Kedilerin evi

Güncelleme Tarihi:

Kedilerin evi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bob ve Frances'in 9 kedi ile paylaştıkları küçük mor evleri ABD'nin San Diego kentinde bulunan Bay Park bölgesinde. Bu ev, ziyaretçilerine şen-şakrak, renkli bir dünya sunuyor. Kedi evi, giriş kapısından kedi yavrulu perdelerine, kedi biçimli paspasına kadar tüm kedilere ve kediseverlere rengarenk bir kedi coğrafyası bulacakları sözünü veriyor. Eve ilk girişte sizi mükemmel bir ses- elbette miyaav sesleri- ve gri-yeşil gözler karşılıyor. Girişten itibaren size eskortluk yapan beyaz kedinin adı Frank.

Mutfak zemin döşemeleri ev sahibesi Frances'in zahmetli uğraşları sonucu ortaya çıkmış. Duvarlar yine hayalgücünün ürünü. Bu evde sabunluğa varana kadar her objede bir kedi figürü görebilirsiniz.

Kediseverler, Walker, karısı Frances ve onların 9 kedisi ile ilk kez Walker'ın 1996 yılında yayımlanan 'Kedilerin evi' kitabı ile tanıştılar. Walker kitabı ile evde yapılacak kedi yollarına, oturaklarına yönelik tüm ayrıntıları anlatmıştı. Kendi evini de kediler için bir hayal alemine çevirdi. Bu masalı yaşayan 9 kedinin adları TomCat, Bernard, Jimmy, Jerry, Frank, Denise, Charlotte, Louise ve Molly.

Walker, kediler hakkında merak edilenleri yanıtlayan ilk kitap olarak 'Cats into everything-Kediler İçin Her Şey'' kitabının yayıncısı Andrew McMeel'i gösteriyor. Bunun devamında da kendi tecrübelerine inanıyor. Walker ve eşi Frances'in kedilere yönelik sevgileri çocukluk yıllarına kadar uzanıyor.

‘‘Kediler bizim ailemiz’’ diyor Walker ve eşi. ‘‘Diğer insanlar çocuklarıyla ne konuşurlarsa biz de kedilerimizle aynı özel şeyleri paylaşıyoruz. Onlar çok özeller’’

Kedi evi değişik kişilikleri barındıran bir ev. Frank, flörtten hoşlanıyor. Molly artistik hareketler ve jimnastik yapmayı çok seviyor. Charlotte ve Denise, onlar için çok özel bir nokta olan mutfak penceresi önünde güneş banyosu yapmaya bayılıyorlar. Bernard her zaman sevilmeye hazır, TomCat ise kendisiyle tanışan herkese kalbini açmaya hazır.

Kedi evinin kedileri sadece sahipleri tarafından sevilip şımartılmıyorlar. TomCat için bağırsak kanseri teşhisi konulduğunda ev, ziyaretçi akınına uğradı. 500'den fazla ziyaretçi, TomCat'in durumunu öğrenmek için eve geldi.

Birçok insan Walker ve karısı Frances'in hayatını şaşırtıcı bulabilir. Walker kedilerin kendilerine öğrettiği en önemli şeyin ‘‘Hayat ancak doluysa, yaşanılır’’ olduğunu söylüyor. Bu hayat dersini kendilerini ziyarete gelenlere evin her bir ferdi ayrı ayrı anlatıyor zaten.

İnsan karar vermekte zorlanıyor: kedi evi mi daha renkli, yoksa içinde yaşayanlar mı? Şenay ORDU

Toni’den mektup var

Mektubu, Toni'nin adına Altınoluk'lu bir hayvansever, Timuçin Erim kaleme almış. Talihsiz bir kaza geçiren ve gerçek hayvanseverlerin elinde yaşama dönen Toni'nin hislerine tercüman olmuş. Her hafta aldığım itlaf şikayetleriyle dolu mektuplardan sonra bu mektup biraz olsun yüreğime su serpti. Aynen yayınlıyorum.

‘‘Benim adım Toni. Kangal kırmasıyım. Altınoluk'ta yaşıyorum. Sahibim iyi insandır. Ama beni beslemek biraz zor gelmeye başladı sanırım. Oysa ne kadar severdi beni.

Geçenlerde bir trafik kazası geçirdim. O anda bütün hayvanları (tüm canlıları) çok seven Oya Abla koştu yardımıma. Sahibim de geldi, üzüldü beni öyle görünce. Anladım seviyormuş beni. Altınoluk Belediyesi veterineri Hüseyin Türe Bey'e telefon ettiler, hemen geldi. Gerekli müdahaleyi yaptı, ‘‘3 saat bekleyelim’’ dedi.

Fakat canım çok acıyordu. Bir gözümü kaybettiğim için göremiyordum. Oya Abla tekrar Hüseyin Beyi ve eşi Döndü Hanım'ı aradı. Döndü Hanım da veteriner. Geldiler. Hiçbir ücret talep etmeden, çok zor koşullarda depo gibi bir yerde beni ameliyat ettiler.

Böyle doktorlara sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Şimdi bir gözüm yok. Fakat yaşıyorum. Sahibim de benimle daha çok ilgileniyor. Yaşamımı Döndü Hanım ve Hüseyin Bey ile onlara ve bana yardımcı olan tüm hayvan dostlarına borçluyum.

Tüm canlıların yaşaması için çaba harcayan bu iyi insanlara bütün arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.’’

Eyvah tezgaha çıkmış

Mutfak tezgahlarına zıplayan ve orada gezinen kediler alışık olunan görüntülerdendir. Ama yemek masasında bir kedi, kabul edilemez! Kedilerin de anlamadığı bu işte: Tezgaha izin veriliyor, peki neden masaya hayır?

Aslında tezgahta geziniyor olmaları da, kedi sahiplerinin memnun oldukları bir davranış şekli değil.

Kedilerin ilgisini çeken sadece mutfak tezgahında gezinmek değil, keyfi istediğinde oradan atlamaktır. Yere atlamak, çok hoşlarına gider. Bu nedenle takipçisi olmalı, tezgaha çıktıkları an, kucaklayıp yere bırakmalı. Böylece 'atlama' zevkinden mahrum kalacaktır. Tezgahta gezinmek daha az ilgi çekici olacaktır.

Yemek masasına çıkan bir kediye uygulanacak tavır da benzer olmalı. Onu oradan alıp, adını söyleyerek ‘‘Hayır! ’’ demek gerekir. Kedi, yere bırakılırken nazikçe davranılmalı ama itaatkar ve kararlı görünmeli.

Kuşlar kendini nasıl anlatır

Kuşunuz hasta olduğunda size söyleyemez. Onun nesi olduğunu keşfetmek için gözlemlemeli ve kuşunuzla beraber küçük çalışmalar yapmalısınız. Düzenli olarak yapacağınız haftalık fiziksel egzersizler sayesinde kuşun ciddi bir hastalığa dair vereceği tüm işaretleri anlarsınız. Böylece erken teşhis ile kuşun tedavisi sizin sayenizde kolaylaşacaktır.

Fakat yapmış olduğunuz gözlemleri bir veteriner check-up'ı ile karıştırmayın. Yapacaklarınız ve keşifleriniz, kuşunuzun bir veterinere ne zaman ihtiyaç duyacağını bilmenizi ve erken teşhisin avantajlarını sağlayacaktır. Sadece veteriner yardımına ne zaman ihtiyaç duyulacağını bilmenizi sağlayacaktır. Kuşun hasta olduğuna dair sizi kuşkulandıracak belli başlı davranışlar arasında aşırı uyku hali, huzursuz tavırları yeralır.

GÖZLER

Sağlıklı kuşların gözleri parlak, iyice açılmış olmalıdır. Gözkapakları pürüzsüz bir görünüm vermelidir. Göz kapaklarının rengi pembe olmalıdır. Eğer kuşun gözkapakları kırmızı renkte ve bir parça kapalıysa sorun var demektir.

GENEL DAVRANIŞLARI

Yine sağlıklı bir kuşu tanımlarken, 'aktif olmalı' yorumunda bulunulur. Tipik davranışları arasında yemek yemek, içmek olmalı. Arada bir oyunlar oynamalı, şekerleme yapmalı. Uzmanlar bir kuşun normalde yaptıklarının tam tersini yapmasını, bir sorunun varlığına bağlıyorlar. Bu nedenle kuşu gözlemlemek çok önem kazanıyor. Hangi sıklıkla yemek yer, içer, şekerlemeyi ne zamanlar yapar gibi kuşunuzun tipik davranışlarına ait zamanları bilmelisiniz.

NEFES ALIP VERİŞLERİ

Sağlıklı bir kuşun nefes alışı yavaş ve kolay bir şekilde gerçekleşmeli. Onun nefes alıp- verişini siz hissetmemelisiniz. Hasta bir kuşun nefes alıp verirken sarfettiği eforu hissedersiniz. Ayrıca sayısal olarak da hangi kuşun ne kadar sıklıkla nefes alıp vermesi gerektiğini de hazırlanmış listelerden öğrenebilirsiniz.

Kuşların bir sağlık problemi olduğunun en kuvvetli işareti hapşırmalarıdır. Hapşırma teneffüsle ilgili bir problem olduğunun en kuvvetli işaretidir.

Köpekte burun

Kimilerine göre, köpeğin koku alma duyusu insandan 10 kez daha güçlüdür. Kimilerine göre ise 100 kat, hatta milyon kat güçlüdür. Böyle bir bilimsel veri olmasa da, köpeğin koku alma duyusu, insanlardan çok daha fazladır.

Bir köpeğin burnunda 200 milyonu aşkın koku alma hücresi varken, insandaki koku alma hücre sayısı sadece 5 milyondur.

Köpekler, bu gelişmiş koku alma yeteneğinden dolayı, uyuşturucu aramada, patlayıcı bulmada, depremde enkaz altında kalanları kurtarmada, kaçakların takibinde kullanılırlar.

Yaygın olarak kullanılan, eroin, kokain ve marihuana gibi uyuşturucular, kendilerine özgü kokulara sahiptirler. Bu uyuşturuculardan biri, başka bir maddenin içine ya da altına saklansa da, köpeğin onu bulması çok kolaydır. Kaçakçılar, uyuşturucuyu gizlemek için çok daha güçlü kokan, parfüm, tütün, baharat, petrol ürünlerini tercih ederler. Uyuşturucu madde bulma eğitimini tam almış köpekler, bu maddelerin içine gizlenmiş uyuşturucuyu bulurlar.

Bomba aramak için eğitilmiş köpekler de, patlayıcıyı, barutun ya da içindeki diğer kimyasalların kokusundan tanırlar.

Bir kurt, avının kokusunu rüzgar doğru yönden esiyorsa üç kilometre uzaktan alır. Kurt sürüsü kokuyu alır almaz donakalır ve hemen ava doğru yönelir. Sürü dağınık halden düzenli hale geçer. Birbirlerine sokulup, burun buruna gelirler. Birbirlerine çarpan kuyrukları, onların hızını kesmez. 10-15 saniye içinde düzene girip avlarına saldırırlar.

Koku alma duyusu, köpekler için yaşamsal öneme sahiptir. Hayatta kalıp kalmamaları bu yeteneklerine bağlıdır.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Telefon: 0216 327 08 63

Faks: 0216 327 00 85

Kurtcebe’nin pet sitesi

Belediyelerde çalışan pek çok meslektaşı, sokak köpeklerini itlaf etmekle uğraşırken, hayvan sevgisiyle dolu Veteriner Hekim Kurtcebe Kara, oturmuş, İnternet'te bir pet sitesi hazırlamış. Kediler, köpekler, balıklar, kuşlar, vahşi hayvanlar için ayrı sayfalar açmış. Yavru bakımı, aşı programları, inşa halindeki sitenin sayfalarında yeralmış. Evcil hayvanlarına eş arayanlar için bir ilan sayfası da oluşturan Kurtcebe Kara, mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne de yer vermiş. Veteriner olmak isteyenlere yol göstermek için. Kurtcebe Kara'nın sayfasına http://members. tripod.com/luckypet adresinden ulaşabilirsiniz.

MEKTUP

Hürriyet Medya Towers Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!