KCK’dan 485 kişi tutuklu

Güncelleme Tarihi:

KCK’dan 485 kişi tutuklu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2011 00:00

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, KCK operasyonlarındaki tutuklu sayısının BDP’lilerin iddia ettiği gibi 3 bin 895 değil 485 olduğunu açıkladı.

Şahin “1 Eylül’den sonra başlamış olan operasyonlarda ise tutukluluk sayısı 277’dir” dedi.

BDP’nin 2009 yılından bu yana yürütülen KCK operasyonlarında 3 bin 895 kişinin tutuklandığına ilişkin açıklamasına İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’den jet yalanlama geldi. Şahin, yaklaşık 18 aydır sürdürülen operasyonlarda tutuklananların sayısının 485 kişi olduğunu açıkladı. Ankara’da bulunan Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant ve beraberindeki heyet, Şahin’i ziyaret ederek, iki ülke arasında daha önce imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasına ilişkin görüştü. Şahin, bir gazetecinin, BDP’lilerin “KCK operasyonlarında gözaltına alınan kişi sayısının 8 bin, tutuklananların ise 4 bine ulaştığını iddia ettiklerini” anımsatarak, bu operasyonlarda tutuklanan kişi sayısını sorması üzerine ise şunları söyledi:

Gerçek değil

“BDP ve onun uzantısı olan oluşumların, kuruluşlarının temsilcilerinin yaptığı açıklamalar, bilgilendirmeler kendilerini ifade etmeye çalıştıkları günden itibaren gerçeği yansıtmamaktadır. Tamamen gerçek dışı bilgilendirmedir. Kamuoyunda soru işareti uyandırmaya yönelik çalışmalardır. İfade ettikleri rakam da tamamen gerçek dışıdır. KCK operasyonlarında gerçek sayı, 2009’dan itibaren bugüne kadar, bu saat itibarıyla, tutukluluk sayısı 485’tir. 1 Eylül’den sonra başlamış olan operasyonlarda ise tutuklu sayısı 277’dir.”

10 PKK’lı hapiste

Fransız Bakan Gueant, Fransa’nın PKK ile mücadelesinde Türkiye’nin yanında kararlı bir şekilde yer almaya devam edeceğini belirtti. AB’nin terör örgütü listesinde olan PKK ile Fransa’da çok ciddi mücadele edildiğini anlatan Gueant, geçen yıl 38 PKK üyesinin tutuklandığını, bu yıl ise şimdiden rakamın 32’yi bulduğunu ve halen Fransa’da 10 PKK üyesinin cezaevinde yattığını söyledi. Gueant, “Bu mücadelede asla gevşemeyeceğiz. Avrupa Birliği tarafından da terörist olarak kabul edilen bu örgütün Türk halkına çektirdiği acıların bilincindeyiz” ifadesini kullandı.

Sarkozy’ye yanıt

Bakan Şahin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin “1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen ve İsviçre’dekine benzer yasa çıkarabilecekleri” yönündeki ifadelerinin hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu: “Biz burada iki ülkenin İçişleri Bakanları olarak bir çalışmanın sizlerle paylaştığımız son bölümündeyiz. Burada Türkiye’nin tarihteki olayların değerlendirilmesine, yorum yapmanın gereği yok. Fransa’nın tarihte yaşadığı ve kendi şartlarında değerlendirmesi gereken olayları yorumlamak durumunda değiliz. Bugünü düne göre şekillendiririz, ama dünün olaylarına göre yarını şekillendirmemiz, yaşamamız ve başarmamız oldukça zordur.”
Fransa İçişleri Bakanı Gueant da, aynı yöndeki soruya, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın söylediği her bir sözcüğün, cümlenin önemi vardır. Özellikle de Sayın Cumhurbaşkanı bir takvimden söz etmemiştir” dedi.

37 tutuklama daha

Bu arada İstanbul’da terör örgütünün şehir yapılanması KCK’ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 137 kişiden önceki gün İstanbul Adliyesi’ne gönderilen 37’si 18 saat süren ifadelerinin ardından tutuklandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!