Kazanacağımız paranın iki katı yatırım yaptık

Güncelleme Tarihi:

Kazanacağımız paranın iki katı yatırım yaptık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2001 13:02

Geçen yıl anonim şirket olan Türk Telekom (TT) 2004'de görücüye çıkacak. Şirketleşme sürecine giren TT'nin bu amaçla açtığı danışmanlık şirketi ihalesini Andersen kazandı. Andersen Genel Müdürü Şaban Erdikler TT'nin 20 ay sonra dev bir şirket olacağı görüşünde. Erdikler'le bundan sonraki süreci konuştuk.

Türk Telekom'da Andersen'den sonra neler değişecek?

- Ana hedefimiz özelleştirmeden önce Türk Telekom'un değerini artırmak olacak. Öncelikle TT'nin stratejileri belirlenecek. Şirketimizin dünyadaki en iyi uygulamalarla ilgili büyük bir veri tabanı var. Buradaki bilgileri kullanacağız.

İhaleyi kazanma için TT'ye ne taahhüt ettiniz?

- Açıkçası, 'biz işlerin hepsinin altından kalkarız, her şeyi yaparız' demedik. Bu bir takım çalışması olacak dedik. TT'den 60 kişilik bir grupla çalışacağız. Türkiye ofisimize, Hindistan'dan ABD'ye kadar birçok ülkede çalışan danışmanlarımızdan oluşan 40 kişilik bir grup destek verecek.

Bürokratik engeller sizi korkutuyor mu?

- Bu tür engellerle karşılaşma ihtimali uygulama aşamasında belirebilir. Henüz ilk aşamadayız. Bu aşama yaklaşık 10 ay sürecek. Bu süre boyunca strateji geliştireceğiz. Bizim sözleşmemiz şimdilik bu süreç için geçerli. Ancak ardından ikinci aşama için sözleşme yapılacak. Bu aşamada TT bizi seçer mi bilmiyorum. 10 ay içinde hem kendimizi hem de TT'yi ikinci sürece de hazırlayacağız. Ugulama süreci sözleşmesinde bu tür maddeler olacak. Yani karşılıklı olarak çalışmaların uygulamaya geçmesi taahhüt edilecek. TT'nin de bizden hesap sorma hakkı olacak. Örneğin işe yerleştirme yaptığımız kişiden memnun olmayabilirler. Bir şeyleri yapıp teslim edelim anlayışında değiliz. Biz sürecin her aşamasında görev almak ve alınacak sonuçlar ne olursa olsun sorumlu tutulmak istiyoruz.

Telekom yönetimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Kamudan gelmiş bir insanım. Kamuda bu kadar değerli yöneticilerin bulunmasından son derece mutluluk duydum. Genç ve ne yaptığını çok iyi bilen bir kadro var. İhaledeki manzarayı görmenizi isterdim. Son derece iddialılar. Çatır çatır her şeyin pazarlığını yaptılar. Neyin nereye varacağını çok iyi değerlendiriyorlar.

Danışmanlıktan ne kadar ücret alacaksınız?

- 3.5 milyon dolar.

Sizce bundan ne kadar süre sonra TT rekabete hazır olacak?

- Son tarih resmi olarak belli. 2004'te özelleştirme yapılacak. Telekomun bu tarihe kadar bir dev olarak ortaya çıkması lazım. İlk aşamanın ardından bir o kadarlık uygulama dönemi olacak. Toplam 20 aylık bir süre var diyebilirim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!