Kazakistan halkı sandık başında

Güncelleme Tarihi:

Kazakistan halkı sandık başında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 12:11

Kazakistan halkı yeni parlamentoyu belirlemek için bugün sandık başına gitti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, seçimler sonunda Kazakistan Parlamentosu'nun ilk defa çok partili bir yapıya kavuşacağını, bu nedenle seçimlerin tarihi öneme sahip olduğunu söyledi.

Kazakistan halkı yerel saat ile saat 07.00'de sandık başına giderek, Kazakistan Parlamentosu'na seçilecek 107 milletvekili için oy kullanmaya başladı. Akşam yerel saatle 20.00'ye kadar sürecek seçimlerde 7 parti birbiri ile
yarışacak.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kurucusu olduğu ve Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana parlamentoda tek başına bulunan Nur-Otan Partisi'nin yüzde 80'in üzerinde oy alması beklenen seçimleri
yerli ve yabancı binlerce gözlemci takip ediyor.

 

8 uluslararası örgüt ile 29 ülkeden 819 gözlemci ve 118 yabancı gazetecinin izlediği Kazakistan'daki seçimlerde, geçen yıl bağımsızlık gününde yaşanan ve 16 kişinin hayatını kaybettiği olaylar nedeniyle Janaözen şehrindeki oylama ayrı bir öneme sahip görünüyor.


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, sabah saatlerinde Kazakistan Milli Kütüphanesine gelerek oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçimler sonrasında Kazakistan Parlamentosu'nun ilk kez çok partili bir yapıya kavuşacağını belirterek, ''Kazakistan açısından tarihi öneme sahip bu seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum'' dedi.


Nazarbayev, Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen 20 yılda ekonomik ve demokratik açıdan büyük aşamalar geçirdiğini yapılan seçimlerin de bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.


Kazakistan Anayasasında 2007'de yapılan değişiklikle ülkede siyasi partiler için konulan yüzde 7 barajını aşamamış olsa bile en çok oy alan ikinci partinin de aldığı oy oranına göre mecliste temsil edilmesine imkan tanınmıştı.


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in oy kullandığı sandıkta, Nur-Otan Partisi milletvekili adayı olan Nazarbayev'in kızı Dariga Nazarbayeva ve damadı Timur Kulibayev'de oylarını kullandı.


Seçimlerle ilgili olarak Türk gazetecilere konuşan Kazak vatandaşları da Kazakistan halkının birlik ve beraberlik içinde bir seçim yaşadığını, bu günleri bayram olarak gördüklerini ifade ettiler. Kazaklar, ülkedeki huzur ve istikrarın
devam etmesinden yana oy kullandıklarını söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!