Kazakistan Başbakanı’ndan Erdoğan’a Petkim mektubu

Güncelleme Tarihi:

Kazakistan Başbakanı’ndan Erdoğan’a Petkim mektubu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2007 00:00

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup göndererek, Petkim ihalesini 2 milyar 50 milyon dolara kazanan TransCentralAsia konsorsiyumunun arkasında olduklarını bildirdi. Bünyesinde Ermeni asıllı Ruben Vardanyan yönetimindeki Troika Dialog’un da bulunduğu konsorsiyumun ortağı Yerkin Tathisev, "Sayın Devlet Başkanımız da ihaleyi kazanmamıza sevindi" dedi.

PETKİM’in yüzde 51’inin satışı ihalesini 2 milyar 50 milyon dolara kazanan TransCentralAsia adlı konsorsiyumun ortağı ve BankTuranAlem’in Başkan Yardımcısı Yerkin Tathisev, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov’un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdiğini açıkladı. Tatishev, Kazak Başbakanı Masimov’un Erdoğan’a mektubunda, "Petkim ihalesini kazanan konsorsiyumun arkasındayız ve destekliyoruz. Konsorsiyumun Petkim’i alması, Kazakistan-Türkiye arasındaki tarihsel ilişkiyi daha da geliştirecek bir adım" dediğini aktardı. Tatishev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in de ihaleyi kazanmalarına sevindiğini söyledi.

DOĞUM GÜNÜNE DENK GELDİ: Petkim ihalesiyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Yerkin Tatishev, "Petkim ihalesini kazanmanızı Devlet Başkanınız Nazarbayev’e doğum günü hediyesi olarak götürdünüz. Neden?" sorusuna, "İhale ile Sayın Devlet Başkanımızın doğum günü tesadüfen çakıştı. Biz de kendisine bizzat gidip ihale sonucunu aktardık. Petkim ihalesi Kazakistan iş aleminin bir başarısıdır. Bu nedenle hem Sayın Devlet Başkanımız, hem de Sayın Başbakanımız ihale sonucunu memnuniyetle karşılamıştır" yanıtı verdi. Tatishev, ihaleyi kazanan konsorsiyumla Nazarbayev Ailesi’nin bağlantısı olmadığını vurguladı.

TÜRKİYE-KAZAKİSTAN KARDEŞ: Türkiye ile Kazakistan arasındaki tarihsel ilişkiye dikkat çeken Yerkin
/images/100/0x0/55ea88a4f018fbb8f8863b00
Tathisev, şöyle konuştu: "Biz Kazakistan işadamları olarak aramızdaki tarihsel ilişki ve kardeşlik bağlarının işe dönük adımlarımızla daha da güçlenmesini istiyoruz. Petkim’i alınca, Kazakistan dışındaki en büyük özel sektör yatırımımızı Türkiye’ye getirmiş olacağız. Ülkemizle arasında güçlü bağlar olan Türkiye’de böyle bir adım atabilmemiz, bizi mutlu ediyor. İlişkilerimiz bundan sonra daha da gelişecek."

TÜRKİYE İLK 10’A GİRECEK: Tatishev, Türk ekonomisinin son yıllardaki atılımını da şöyle değerlendirdi: "Biz Kazak işadamları olarak Türkiye’nin önümüzdeki dönemde dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına gireceğine inanıyoruz. Biz de Türkiye ile birlikte büyümek, gelişmek istiyoruz. Petkim ihalesini de kendi çımızdan başlangıç olarak görüyoruz."

Petkim ihalesi bir çiçek, meyveler arkadan gelecek

PETKİM ihalesini Kazakistan-Türkiye ekonomik ilişkisinin bir çiçeği gibi gören Yerkin Tathisev, şöyle konuştu: "Petkim’i devralınca öncelikle gerekli ek yatırımları yapacağız. Ardından 3-4 milyar dolarlık bir rafineri yatırımına girişeceğiz. Petkim ihalesi bizim açımızdan bir çiçek. Bu ihaleyle gelişen ilişkilerimizin asıl meyveleri arkadan gelecek. Kazakistan’dan Türkiye’ye yönelecek yatırım rahatlıkla 10 milyar doları bulabilir. Biz BankTuranAlem’in ortakları olarak Türkiye’de işe Şekerbank’a ortak olmakla başladık. Arkasından Petkim geldi. Elbette başka yatırım planlarımız da var."

Sadece ihaleye odaklandık kendimizi tanıtmayı unuttuk

TRANSCENTRALASIA konsorsiyumunun ortağı Yerkin Tatishev, "Petkim’in yüzde 51’ine 2 milyar 50 milyon dolar vermeyi göze aldığınız ihalede ve bitiminde sizin adınıza Türkiye’deki danışmanınız Haluk Ulusoy konuştu. Haluk Bey’e neden ’Dur arkadaş, kendimizi Türk medyasına tanıtalım’ demediniz" eleştirisi üzerine şu itirafta bulundu: "Biz Petkim’i almayı çok istiyorduk. Bu yüzden de ihaleye çok konsantre olduk. Doğrusu kendimizi Türk medyasına anlatmamamız istenmeyen bir hataydı. Türk medyasının konuyu bu kadar irdeleyeceğini, didik didik edeceğini düşünmedik."

İhalede fiyat yükseldi biz yine de memnunuz

YERKİN
Tatishev, "Petkim’e verdiğiniz 2 milyar 50 milyon dolar planlarınızın çok üzerinde mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: "İhaleye 8 ayrı güçlü konsorsiyum girdi. Burada ciddi bir yarış olmasını bekliyorduk. Fiyat düşündüğümüz düzeyin üzerine çıktı. Ancak, önceden belirlediğimiz ölçüler içinde kaldı. İhaleyi kazanmak bizi çok memnun etti. Elbette tüm alıcılr gibi biz de fiyatın daha düşük düzeyde kalmasını isterdik, olmadı. Burada Özelleştirme İdaresi’ni kutlamak gerek. Çok başarılı bir ihale yaptılar, sonuçta kazanan Türkiye olacak."

Kameraları görünce kendimizi film yıldızları gibi hissettik

KAZAK
BankTuranAlem’in Başkan Yardımcısı Yerkin Tatishev, ilk kez televizyon kameraları karşısında bir ihale ortamı deneyimini Türkiye’de Petkim’le yaşadıklarını belirterek, "Kameraları görünce kendimizi film yıldızı gibi hissettik" dedi.

İhale öncesinde Türk ortak olmadı, şimdi görüşüyoruz

YERKİN
Tatishev, ihale öncesinde Petkim’le ilgilenen Türk gruplarıyla görüşmeler yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: "İhale öncesinde süre çok kısaydı, yanımıza Türk ortak alma konusunda başarılı olamadık. Ancak, şimdi yeniden Türk ortak için görüşmeler başlattık."

İktidarların değişmesine değil, ülkelerde devamlılığa bakarız

PETKİM
’e en yüksek teklifi veren konsorsiyumun ortağı Kazak Yerkin Tathisev, "İhale tam seçim ortamında yapıldı, meydanlarda muhalefetin yoğun eleştirisi dikkati çekti. Seçimi AKP kazanınca, ’Oh, Petkim ihalesi iptal olmaz’ gibisinden rahat nefes aldınız mı?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bizim siyasetle, iktidar değişiklikleriyle ilgimiz olmaz. Bir ülkede alınan kararlarda devamlılık var mı ona bakarız. Biz Türkiye’deki mevzuat çerçevesinde bir ihale kazandık. Üstümüze düşen bütün kurallara uyduk. Bu aşamadan sonra Petkim’i bizim devralmamız gerektiğine inanıyoruz."

Zor günlerimizde yanımızda olan Türkiye’ye borcumuzu ödüyoruz

TÜRKİYE
’nin Kazakistan’ın bağımsızlığını dünyada ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlatan Yerkin Tathisev, şunları söyledi: "Rahmetli Turgut Özal’dan başlamak üzere Türkiye, Kazakistan’ın en zor günlerinde yanında oldu, destekledi, yardım etti. Şimdi biz de Türkiye’de yatırım yapabilecek güce eriştik. Petrol ve doğalgaz sayesinde büyük gelişme sağladık. Yöneltmeye çalıştığımız yatırımlarla bir anlamda Türkiye’ye borcumuzu ödeyeceğiz."

Türkiye’nin hassasiyetine saygılıyız ortağımızın dini-etnik kökenine bakmayız

YERKİN
Tatishev, "TransCentralAsia konsorsiyumunda büyük hisseyi verdiğiniz Rus Troika Dialog adlı yatırım bankasının başındaki Ruben Vardanyan’ın Ermeni diasporasının destekçileri arasında bulunduğu iddiaları Türk kamuoyunu rahatsız etti. Ortağınız seçerken, ’Ermeni olması sorun çıkarabilir’ diye düşünmediniz mi?" sorusunu, "Biz öncelikle işimize odaklanırız. Seçtiğimiz ortak bizimle aynı anlayışta iş yapma prensiplerine sahip mi, dürüst mü ona bakarız. Etnik ve dini kökenine hiç bakmayız" diye yanıtladı. "İhale sonrasında Türkiye’de yaşanan Ermeni tartışmaları sonrasında, ’Keşke başka ortak bulsaydık’ diye düşündünüz mü?" sorusuna, "Hayır, düşünmedik. Troika Dialog, Rusya’nın önde gelen yatırım bankası. Bize de Petkim ihalesinde böyle bir yatırım bankasının konsorsiyum ortaklığı gerekiyordu. Türkiye’nin, Türk halkının hassasiyetlerini anlıyor ve saygı duyuyoruz. Ancak, Türk halkının bizi ihale kurallarına, Türkiye’deki yasalara uyup uymadığımıza göre de değerlendirmesini istiyoruz. Biz Petkim ihalesinde asla kural dışı bir adım atmadık. Her adımda kurallarınıza bağlı kaldık ve saygılı olduk" yanıtı verdi.

Sendikayla aynı gemideyiz

YERKİN
Tatishev, "Petkim’de örgütlü Petrol-İş Sendikası ihalenin iptali için dava açtı. Çalıştıracağınız işçilerin sendikasıyla görüşmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Biz sendikayla kendimizi aynı gemide görüyoruz. Bizim amacımız Petkim’i alıp büyütmek, geliştirmek, daha iyi noktalara taşımak. Dolayısıyla yeni istihdam da yaratmak. Sendikayla rahatlıkla anlaşabileceğimizi düşünüyorum."

Letzebuerger: Temsa, yeni global oyuncu

TEMSA
’nın Adana üretim tesislerine, Avrupa’da yayın yapan medya kuruluşlarından bir grup gazeteci konuk oldu. Temsa’dan yapılan açıklamada, gezi sonrasında Lüksemburg’da ulusal yayın yapan Letzebuerger Journal’in, Temsa’yı okuyucularına "Globalleşme Yolunda Dinamik, Yeni Bir Oyuncu" başlığı ile tanıtırken, Avusturya’da Die Presse’nin ise, Temsa’nın yanı sıra Sabancı Topluluğu’na da haberinde yer verdiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!