Kazak muhalif işadamının ailesinin sınır dışı edilmesi İtalya'yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Kazak muhalif işadamının ailesinin sınır dışı edilmesi İtalyayı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2013 00:00

Kazakistan'da bir dönem enerji bakanlığı görevinde bulunan ancak daha sonra Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'e muhalif olan işadamı Muhtar Ablyazov'un eşi Alma Shalabayeva ve 6 yaşındaki kızının sahte pasaport bulundurma gerekçesiyle İtalya'dan gönderilmesine yol açan sınır dışı kararı hükümet tarafından kaldırıldı.

Haberin Devamı

Başbakanlıktan, 31 Mayıs'ta kızıyla birlikte sınır dışı edilen Shalabayeva sürecine ilişkin yapılan açıklamada, "Yapılan incelemeler sonucunda konunun başbakan, dışişleri bakanı, içişleri bakanı, adalet bakanı olmak üzere hükümetin zirvesindeki hiçbir isme bildirilmediği ortaya çıktı. Bu konudaki eksik iletişim Emniyet Genel Müdürü tarafından araştırılacak" denildi.
    
Kazak kadının sınır dışı edilme prosedürünün usule uygunluğunun araştırıldığı ifade edilerek, konunun, Roma yargı otoriterlerinin dört ayrı sürecinden geçtiği ve hükümete bilgi akışının eksik kaldığı vurgulandı.
    
Açıklamada, Shalabayeva'nın sınır dışı edilmesine neden olan kararın iptal edildiğinin diplomatik kanallar aracılığıyla Kazak yetkililere iletildiği ve Kazak kadının İtalya'ya dönebileceği belirtildi. Hükümetin, Shalalabayeva ve kızının şu anki koşullarını doğrulatmak için acil olarak girişimlerde bulunduğunun da altı çizildi.
    
"La Repubblica" gazetesinde yer alan habere göre; dün Başbakan Letta'nın, Dışişleri Bakanı Emma Bonino, İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Adalet Bakanı Annamaria Cancellieri yaptığı toplantının gergin bir havada geçtiği ve başbakanın bu konuda hatayı yapanın bedelini ödeyeceğini söylediği ifade edildi. Toplantıda İçişleri Bakanı Alfano'nun da kendisini savunarak, bu konuda kendisine herhangi bir bilgi gelmediğini aktardı.
    
Bu arada, Shalabayeva hususunda, sorumluluğu olduğu gerekçesiyle Sol-Ekoloji-Özgürlük (SEL) Partisi ile 5 Yıldız Hareketi'nin ayrı ayrı İçişleri Bakanı Angelino Alfano hakkında gensoru verme niyetinde oldukları belirtildi.
    
Kazakistan'ın Roma Büyükelçisi Andrian Yelemessov ise sınır dışına yol açan etkenlerin adil olduğunu savunarak, "Sınırdışı doğru bir karardı. Alma Hanım ve kızı, Almatı'da gayet iyi durumdalar. Bu doğrulanabilir" dedi.

Haberin Devamı

KAZAK MUHALİFTEN TEŞEKKÜR MEKTUBU
Muhalif Muhtar Ablyazov, başbakana hitaben “La Stampa” gazetesinde yayımlanan mektubunda, Letta hükümetinin sınır dışı kararını iptal etmesine ilişkin,  "Sayın Letta, almış olduğunuz cesur karar dolayısıyla teşekkür ederim. Ama şu anda Nazarbayev rejiminin, karımı hapishaneye, çocuğumu da yetimhaneye göndermesinden korkuyorum" dedi.

/images/100/0x0/55ea514af018fbb8f87800d7

Haberin Devamı

Karısı ve çocuğunun Kazakistan'daki durumundan büyük endişe duyduğunu ifade eden Ablyazov, onların Kazakistan'da bırakılamayacağını belirterek, İtalya'dan yardım istedi.

Kazak işadamı Muhtar Ablyazov'un eşi Alma Shalabayeva ve kızı, Kazak yetkililerin İtalyan güvenlik güçlerine verdiği bilgi doğrultusunda 28 Mayıs'ta gece yarısı Roma yakınlarındaki Casal Polacco'daki eve yapılan bir operasyonla gözaltına alınmıştı.

29 Mayıs'ta hızlı bir süreçle Shalabayeva'nın İtalya'ya Orta Afrika Cumhuriyeti'ne ait sahte pasaportla ülkeye giriş yaptığı belirtilerek hakkında sınır dışı kararı alınmış ve 31 Mayıs'ta kızıyla birlikte özel uçakla Kazakistan'a gönderildiği ortaya çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!