Kaza için MİT devrede

Güncelleme Tarihi:

Kaza için MİT devrede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hakim Dr. Akman Akyürek'in ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından geniş çaplı soruşturma yapılıyor. Polis yetkilileri, olayın ‘kaza’ olduğunu belirtirken Akyürek'in yakınları ‘kasıt’ olduğuna inanıyor. Ölen hakimin İstanbul'a Susurluk'la ilgili çok önemli bazı dosyaları almak için geldiği belirlendi. Kazadan sonra MİT de devreye girerek olayla ilgili araştırmalar yaptı.

TBMM Susurluk, Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma ve Hayali İhracat Komisyonlarında raportör olarak görev yapan Hâkim Dr. Akman Akyürek'in ölümünün üzerindeki sır perdesi henüz aralanamadı. Polis yetkilileri, olayın ‘kaza’ olduğu görüşünde birleşirken, Akyürek'in yakınları ‘kasıt’ olduğunda ısrarlı. Oğlunun eşyalarını almak üzere dün Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na giden emekli polis baba Aziz Akyürek, olayın en ince detayına kadar araştırılmasını isteyerek, ‘‘Oğlumu bütün önemli işlerde kullandılar. Onu elimden aldılar. Olayda kasıt olduğuna inanıyorum ve araştırılmasını istiyorum. Kamyon şoföründen şikayetçiyim’’ dedi. Olayı duyduktan sonra eşi ile birlikte hemen İstanbul'a gelen baba Aziz Akyürek, dün Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na gitti. 15 dakika Şişli Cumhuriyet Başsavcısı Oktar Çakır'ın yanında kalan Aziz Akyürek, daha sonra soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Tunç Onat ile 45 dakika görüştü. Baba Aziz Akyürek'in savcılığa geldiği saatlerde üç MİT görevlisinin Şişli Cumhuriyet Başsavcısı Oktar Çakır'ı ziyaret ederek bir süre görüştükleri öğrenildi.

ÇETELERİ ARAŞTIRIYORDU

Susurluk Komisyonu'ndan istifa ettikten sonra da araştırmalarını sürdürdüğü belirtilen Akman Akyürek'in son olarak Güney Afrika'ya gittiği ve bu ülkeden yeni döndüğü bildirildi. Doçentlik tezini hazırlayan Akyürek'in Güney Afrika'da ırkçı yönetim zamanında Türkiye'dekine benzer çetelerin devlet yönetimi içindeki durumu ile ilgili araştırmalar yaptığı kaydedildi. Akyürek'in daha sonra aynı konuda incelemelerde bulunmak üzere İspanya, Portekiz ve İsrail'e gitmeyi planladığı belirtildi. Kasım ayında evlenmek üzere hazırlık yapan Akman Akyürek ile nişanlısının, doçentlik tezinin bitmesi için evlilik tarihini şubata erteledikleri öğrenildi.

SUSURLUK DOSYASI İÇİN GELİYORDU

Güney Afrika dönüşü Fethiye'ye giden ve birkaç gün burada kalan Akyürek'in Susurluk kazasıyla ilgili çok önemli bazı dosyalar almak üzere İstanbul'a hareket ettiği bildirildi. Akyürek'in TEM Otoyolu'na Bolu'da 73 No'lu gişeden saat 01.15'te girdiği ve kaza yerine 3 saat sonra ulaştığı belirlendi. Akyürek'in saat 02.00 sıralarında çok yakın arkadaşı olan Kanal D Haber Müdürü Tuncay Özkan'ı telefonla arayarak sabah mutlaka görüşmek istediği, ancak görüşmenin nedeni konusunda bilgi vermediği de ifade edildi. Akyürek'in 15 yıldır yanından ayrılmayan yakın arkadaşı, Gazi adlı emekli polisin, işleri olduğu için bir gün önce uçakla İstanbul'a geldiği bildirildi. Yakınları hiç alkol kullanmadığını söyledikleri Akyürek'in çok dikkatli olduğunu ifade ederek, ‘‘3 gün 3 gece çalıştığı olurdu. Ancak yine de normal düzenine devam ederdi, uykusuzluğa dayanıklı biriydi’’ dediler.

BUGÜN TOPRAĞA VERİLECEK

Kazadan sonra ailesinin talebi üzerine Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan Akman Akyürek'e önceki gün otopsi yapıldı. Cenaze, dün sabah Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak saat 12.30'da, İstanbul'dan THY'ye ait bir uçakla Adana'ya götürüldü. İstanbul'dan Adana'ya doktor nezaretinde gelen anne Kadriye Akyürek, cenaze uçaktan indirilirken fenalık geçirdi. Babası Aziz Akyürek ve nişanlısı Zümre Yılmaz ile diğer yakınları gözyaşlarına boğuldu. Aziz Akyürek, ‘‘Başımız sağolsun, vatan sağolsun. Bir Akman ölür, bin Akman doğar’’ dedi. Hâkim Akyürek'in cenazesi bugün yapılacak törenden sonra Şehir Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verilecek.

BAŞSAVCIDAN GAZETECİLERE YASAK

Kazanın hemen ardından hem savcılık hem de polis yetkilileri konuyla ilgili bilgi vermekten kaçınırken, Şişli Cumhuriyet Başsavcısı Oktar Çakır, dün anlaşılmaz bir tutumla gazetecilerin adliyeye girişini de yasakladı. Adliyede görevli tüm basın mensuplarını polis zoruyla dışarı çıkartan Başsavcı Oktar Çakır, görüşme taleplerini de kabul etmedi.

İki cep telefonu inceleniyor

Raportör Hakim Akman Akyürek'in ölümünün ardından üzerindeki giysileri ile saati, yüzüğü, cüzdanı gibi özel eşyaları baba Aziz Akyürek'e teslim edildi. Otomobilde ele geçen tüm belgeler, fotoğraflar, Ericsson marka iki cep telefonu, mermiler ve video kaset ise incelenmek üzere savcılıkta alıkonuldu. Akyürek'in cep telefonları ile kimi aradığı ve kimler tarafından arandığının araştırılacağı belirtildi. Video kasette ise boş bir arazinin görüntülerinin bulunduğu kaydedildi. Akyürek'in biri ruhsatlı iki tabancası olduğu bildirildi. Genç hâkimin ruhsatlı 7.65 mm. çapında Kırıkkale tabancanın yanı sıra bir de ruhsatsız Saddam marka tabancası olduğu belirtildi. Ruhsatlı olan 7.65 Kırıkkale tabanca ile ruhsatının kayıp olduğu ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!