‘Kayıp trilyon’dan yargılanamaz

Güncelleme Tarihi:

‘Kayıp trilyon’dan yargılanamaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 00:57

Yargıtay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, kapatılan RP’nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın 2 yıl 4 ay hapse mahkum olduğu “kayıp trilyon” davasından “yargılanması kararını” kaldırdı.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Adalet Bakanlığı’nın “yazılı emir” başvurusu üzerine, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’ın verdiği “Gül, kayıp trilyondan yargılansın” kararını “kanun yararına” ve oybirliği ile bozdu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, bu karara karşı bir ay içinde Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda itiraz hakkı var. Başsavcılık, itiraz etmezse karar kesinleşecek. İtiraz halinde ise Gül’ün yargılanması konusunda son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek.

Yargıtay, Gül hakkındaki “takipsizlik” kararına itiraz eden emekli Yargıtay üyesi Cahit Nalbantoğlu’nun, “şikayetçi sıfatı” taşımadığı gerekçesiyle bozma kararı verdi. Kararda, suçtan zarar görenin Maliye Bakanlığı olduğu ve Gül’le ilgili takipsizliğe bakanlığın 15 günlük süre içinde itiraz etmediğine dikkat çekildi. Kararda, “İtiraz eden kişi (Cahit Nalbantoğlu) ise zarar görmediği için şikayetçi sıfatıyla itiraz hakkı yoktur. Mahkemenin itirazı reddetmesi gerekirdi” denildi. Daire, davanın esasına hiç girmediği için cumhurbaşkanının yargılanması konusunu değerlendirmedi. Yargıtay yetkilileri, “takipsizlik” kararına itiraz etmeyen Maliye yetkililerinin de sorumluluğu olduğu ve haklarında işlem yapılması gerektiğini söylediler.

Eroğlu’ndan Gül’e ziyaret

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak bugün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunuyor. Eroğlu, Cumhurbaşkanı seçilmesini takiben ilk kez Türkiye’ye resmi ziyaret yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!