Kayıp Tolga en son İğneada’da görüldü

Güncelleme Tarihi:

Kayıp Tolga en son İğneada’da görüldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2011 00:00

26 YAŞINDA kaybolan Tolga Baykal Ceylan’ı araştıran TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, ilginç bulgulara ulaştı. Kırklareli Demirköy Başsavcılığı, tüm Türkiye’de bilgi toplama ve araştırma yetkisiyle beş subay, yedi astsubay ve altı uzman çavuştan oluşan özel bir ekip görevlendirdi. Bulgaristan’a kaçtığından şüphelenilen Tolga’nın kayıp olarak aranması amacıyla da Interpol’e başvuruldu. Meclis Komisyonu’nun, gencin son görüldüğü yer olan Bulgaristan sınırındaki İğneada Beğendik Köyü’nde yaptığı incelemelerin ardından edindiği bilgiler şöyle:

‘Kayığım kayıp’ ihbarı

Tolga’yı son olarak 11 Ağustos 2004’te Beğendik Köyü’nde kayıkların yakınında bir çoban gördü. 16 Ağustos’ta da bir balıkçı, karakola giderek kayığının kaybolduğunu bildirdi. Kayığın yanında ıslanmış şekilde Tolga’nın tişörtü ve iç çamaşırları bulundu. O gece köyde hava sağanak yağışlıydı. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, ‘Köylüler, denizde boğulma halinde cesedin en fazla yedi günde karaya vurduğunu anlattı. Öldüğüne dair bulgu yok’ dedi.

Dedesini aradı

Annesinin ‘Cebinde 50 lira vardı’ demesine rağmen dedesine gidip ‘Türkiye’de yaşamak istemediğini, yurtdışına gideceğini’ söyledi ve 400 lira daha aldı. Arkadaşları ‘Cuma namazına gidelim’ dediğinde ‘Ben Hıristiyanlığı seçtim’ diyerek namaza gelmeyeceğini söyledi ve İstanbul’da Musevi bir kadınla yaşadığını ifade etti. Din değiştirmek istediğini farklı zamanlarda başka arkadaşlarına da anlattı. Kaybolmadan önce dedesini arayarak Bulgaristan sınırında olduğunu, sınırı geçtiğini sandığını ancak geçmemiş olduğunu öğrendiğini, akşam tekrar deneyeceğini söyledi. İğneada’da diyaloğa girdiği vatandaşlara Bulgaristan’a nasıl geçebileceğiyle ilgili sorular yöneltti.

Kimlik paylaşım sisteminde Tolga’nın adresi Sofya- Bulgaristan olarak görülüyor. Bu kaydın, 2007’de Burgaz Başkonsolosluğu’nca ‘şifahi beyan üzerine’ yapıldığı tespit edildi. Ancak bu işlemle ilgili herhangi bir evrak bulunamadı. Eksik işlem yapan memurlar için Dışişleri Bakanlığı’ndan inceleme istendi. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı ise bu isimle resmi yollardan ülkelerine geçiş olmadığını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!