Kayıp tarihi saatin ikizi evine dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Kayıp tarihi saatin ikizi evine dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2023 07:00

Antalya Saat Kulesi’nin kayıp orijinal saatinin ikizi, adım adım sürülen iz sonucunda İstanbul’da bir kolleksiyoner işinsanında bulundu. Antalya Valiliği’nce alınan saatin onarımını ‘saat doktoru’ olarak bilinen Recep Gürgen yapacak.

Haberin Devamı

Antalya’nın en önemli sembollerinden olan tarihi saat kulesi, Helenistik döneme tarihlenen burçlar üzerinde yer alan, kule kısmı Bizans döneminde yapılan ve 1900’lü yılların başında      2. Abdülhamid döneminde saat kulesi olarak inşa edildi. Tarihi yapıdaki saatlerin orijinal olmadığının ortaya çıkmasının ardından Antalya Valiliği’nin başlattığı çalışma tamamlandı.

YURT GENELİNDE ARANDI

Yurtiçi ve yurtdışında yapılan araştırma ve tespit sürecinde onlarca resmi evrak ve fotoğrafın incelendiğini ve sonunda tarihi saatin birebir aynısının bir koleksiyonerin elinde olduğunun tespit edildiğini anlatan Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü, Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, Hürriyet’e şu bilgileri aktardı: “Saat kulesinin restorasyonu esnasında orijinal saate ait hiçbir verinin bulunmadığını tespit ettik. İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşa saatin nerede olabileceğini sorduk. Saatin geçmiş yıllarda çekilmiş fotoğraflarına, onarım belgelerine ulaştık. Eldeki veriler doğrultusunda da Türkiye’nin birçok noktasında saati aramaya başladık.

Haberin Devamı

İSTANBULLU KOLLEKSİYONERDE

İstanbul’da bu tür saatleri toplayan bir işinsanına ulaştık. Koleksiyon içindeki saatler üzerinde yaptığımız bilimsel değerlendirmeler sonucunda, bir koleksiyoncuda Antalya’da kaybolan saatin birebir aynısını bulduk. Bu saate Antalya Saat Kulesi’nin kaybolan saatinin ikizi diyebiliriz. İşinsanından saatin mekanizmasını sponsorluk yoluyla aldık. Orijinal olduğunu düşündüğümüz saatin tüm mekanizması ve bağlantıları diğer parçaları yeniden yapılacak ve kurulacak.”

SAAT DOKTORU ONARACAK

- Saatin bakım ve onarımını 1960 yılından beri Türkiye ve yurtdışında kamu kurumlarının daveti üzerine saat tamiri yapan Recep Gürgen yürütecek.  Gürgen, “Büyük uğraşlar sonucunda Antalya Saat Kulesi’ne ait saati 1-2 ay içinde yeniden çalıştıracağız. Tabii önce birtakım bakımlar ve hazırlıklar yapılacak. Bulduğumuz saatin orijinali ile birebir aynı olduğunu söyleyebilirim” dedi.

NE OLMUŞTU?

Antalya Saat Kulesi’ndeki restorasyon ve kazı çalışmaları esnasında 22 metre yüksekliği bulunan kulenin dört bir tarafındaki saatlerin orijinal olmadığı ortaya çıkmıştı. Orijinal saat mekanizmalarının kaybolmuş olabileceği değerlendirilirken, o dönem yerine takılan saatlerin de plastik olduğu belirlenmişti. Tespitin ardından Antalya Valiliği orijinal saate ulaşılması için geniş kapsamlı çalışma başlatmıştı.

BAKMADAN GEÇME!