Kayıp daÄŸcı ölü bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kayıp dağcı ölü bulundu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 15:31

Ağrı'ya tek başına tırmanan dağcı Sertaç Tümerdem ölü bulundu. En büyük hayali zirveye ulaşmak olan Tümerdem tırmanışına 'İntikam Tırmanışı' adını vermişti.

Haberin Devamı

Ağrı Dağı'na tek başına tırmanış yapan öğretmen dağcı Sertaç Tümerdem, zirveye 20 metre kala AKUT ekibi tarafından ölü bulundu.  Tümerdem'in ölü bulunduğu haberi AKUT ekibi tarafından telsizle Korhan Yaylası'ndaki Iğdır Valisi Mustafa Tamer'e iletildi.   Vali Tamer, Tümerdem'in zirveye 20 metre kala ölü olarak bulunduğunu, gelişmelerin takip edildiğini bildirdi. 

AÄŸrı Dağı'nın zirvesine ulaÅŸma hayali, beden eÄŸitimi öğretmeni Sertaç Tümerdem'in hayatına mal oldu.  Kayıp daÄŸcıyı ölü bulan AKUT BaÅŸkanı Nasuh Mahruki, ''Tümerdem zirve tırmanışını gerçekleÅŸtirip dönerken 20 metre sonra buzul çukuruna düşerek hayatını kaybetmiÅŸ'' dedi.Â

Ä°NTÄ°KAM TIRMANIÅžIÂ

Cesedi indirmeye çalıştıklarını ve dağda hava koşullarının çok kötü olduğunu anlatan Mahruki, ''Bir an önce dağdan inmemiz lazım'' diye konuştu.  Jandarma yetkilileri ise devamlı telsiz irtibatı kurdukları Mahruki ve ekibinin, Tümerdem'in cesedine 14.35'te ulaştıklarını ve buzul çukurundan çıkarılan cesedin bugün 4 bin metreye indirileceğini bildirdiler.  

Ağrı Dağı'nın zirvesine ulaşma hayaliyle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda ''Ata'yı Anma'' adı altında Ağrı Dağı'na tırmanış gerçekleştiren, fakat olumsuz hava koşullarıyla uçuruma yuvarlanarak omuzundan yaralanan Tümerdem'in, en büyük hayali zirveye ulaşmaktı. 

Zirve hayalini gerçekleştirmek için tekrar Ağrı Dağı'na tırmanan Tümerdem, hayatına mal olan tırmanışına ''İntikam Tırmanışı' adını vermişti.  Tümerdem'in, tırmanış öncesi iki yıl önce dağda hayatını kaybeden AKUT Üyesi İskender Iğdır'ın amcasıyla görüştüğü ve Iğdır'ın anısına zirveye kupa koyacağını belirttiği öğrenildi. Tümerdem'in cesedini bulan Mahruki, Tümerdem'in zirveye İskender Iğdır'ın anısına koyacağı kupa hakkında bir bilgisinin olmadığını ve kupayı göremediklerini ifade etti.  

Kılavuz Ahmet Çakmaz ile 6 gün önce Ağrı Dağı tırmanışına başlayanTümerdem, dağın 4 bin 500 metresinden sonra yasak olmasına rağmen tırmanışa yalnız başına devam etmiş ve Cuma günü zirveyi tamamlayıp geri dönmesi beklenirken, kaybolduğu yetkililere iletilmişti. 

Kayıp ihbarı üzerine Tümerdem'in aranması için ailesi AKUT'a baÅŸvurmuÅŸ ve Nasuh Mahruki baÅŸkanlığındaki arama ekibi dün IÄŸdır'a gelerek arama-kurtarma çalışmalarına baÅŸlarken, daha önce daÄŸda bulunan AKUT'a baÄŸlı bir baÅŸka ekipte söz konusu arama çalışmalarına katılmıştı.  IÄŸdır Valisi Mustafa Tamer, daha önce yaptığı açıklamada, Tümerdem'in daha önce tek başına tırmanış için baÅŸvurduÄŸu fakat izin verilmediÄŸini ifade ederek, 'Tümerdem'in tırmanış izni 2 kiÅŸi içindi. Tek başına tırmanış için izin vermedik'' demiÅŸti.Â

Mahruki ve ekibi, sabah saatlerinde arama-kurtama çalışmalarını sürdüren Ağrı Dağı'nın 4 bin 500 metresinde Tümerdem'e ait nişan çubuklarını bulmuşlardı. Zirveye doğru arama-kurtarma çalışması yapan ekip, 14.35  Tümerdem'in  buzul çukurundaki cesedini ulaşmıştı.

Haberin Devamı

HAVA KOŞULLARI KÖTÜ

Haberin Devamı

Ağrı Dağı’na tek başına tırmanış yapan  ve zirveye 20 metre kala ölü olarak bulunan dağcı Sertaç Tümerdem’in  cesedi, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve ekibi tarafından kötü hava  koşullarına rağmen kaydırılarak indiriliyor. Ekip, geceyi 4 bin 200  metrede kamp kurarak geçirecek.

Kayıp dağcıyı ölü olarak bulan AKUT BAşkanı Nasuh Mahruki, Ağrı Dağı’nda şu anda çok  şiddetli tipi ve fırtınanın bulunduğunu ve hava koşullarının çok kötü  olduğunu söyledi.

Kötü hava koşullarına rağmen ekibiyle birlikte Tümerdem’in donmuş  olan cesedini çok dikkatli bir şekilde zirveden kaydırarak indirmeyi  sürdürdüklerini belirten Mahruki, inişlerini 4 bin 200 metreye kadar  sürdüreceklerini ve gece burada kamp kurarak dinleneceklerini, yarın  sabahta buradan aşağı doğru inişe geçeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

DAĞCILIK FEDERASYONU EKİBİ AKUT’A YARDIMA GİDİYOR

Bu arada, kayıp dağcı Tümerdem’i aramak için bugün Doğubayazıt’tan Ağrı Dağı’na tırmanışa başlayan Türkiye Dağcılık Federasyonu’na bağlı  Dağ Arama Kurtarma Ekibi üyesi 6 kişi de, Tümerdem’in cesedinin  bulunması üzerine arama işlemlerine son vererek Iğdır’a geldi.

Mehmet Baysal başkanlığındaki ekip, Iğdır’da Vali Mustafa Tamer  ile görüşmelerinin ardından, yanlarına ceset torbası ve sedye alarak  Ağrı Dağı’na tırmanışa geçtiler.

Baysal, tırmanış öncesi yaptığı açıklamada, geceyi  3 bin 100 metrede kamp kurarak geçireceklerini ve yarın sabah AKUT  ekibinin bulunduğu 4 bin 200 metreye doğru tırmanışa başlayacaklarını  belirtti.

Haberin Devamı

AKUT ekibinin yanına ulaşmaları halinde Tümerdem’in cesedini  yanlarında götürdükleri torbaya koyduktan sonra sedyeye yerleştirerek  AKUT ekibiyle birlikte inişe geçeceklerini belirten Baysal, yarın öğle saatlerinde Iğdır’da olma ihtimallerinin yüksek olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Tümerdem’in cesedinin yarın Iğdır’a getirilmesi  halinde Valilik tarafından Vilayet Binası önünde tören düzenleneceği  kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!