Kayıp 2 madenciyi arama çalışması sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Kayıp 2 madenciyi arama çalışması sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2010 15:49

ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu faciasında kaybolan 2 işçiye ulaşma çalışmaları sürüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madencilere ulaşmak için alınan risklerin kaldırılamayacak boyuta gelmesi nedeniyle Karadon'daki çalışmalara son verildiğini, çalışmaların Gelik bölgesinden devam ettiğini belirtti. Bakan Yıldız, 3 madencinin kimlik tespiti için ise Adli Tıp Kurumu'nun yeni örnekler istediğini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 28 işçinin cesedinin çıkarıldığı TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’nde, Vali Erdal Ata, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ile birlikte durum değerlendirmesi yaptı. Bakan Yıldız ve Bakan Dinçer, daha sonra göçük açma çalışmalarının devam ettiği Gelik İşletme Müdürlüğü'ne ait 75'inci Cumhuriyet Kuyusu önünde gazetecilere bilgi verdi. Yer altındaki 2 işçiye ulaşma çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Yıldız, patlamanın meydana geldiği Karadon’dan yürütülen çalışmaların dün gece saat 24.00 itibariyle durdurulduğunu açıkladı. Burada yapılan çalışmalarda, başından bu yana alınan riskin artık kaldırılamayacak noktaya ulaştığını gördüklerini ve risklerin son derece büyüdüğünü vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

“Kurtarma asansörümüzün platformundaki betonun kıyıya doğru kaymaya başladığını gördük. Bu, kurtarma ekiplerimizi artık kaldıramayacağımız bir riske doğru sürüklemekte. Hemen hemen oradaki yaptığımız çalışmaların sonuna da gelmek üzereydik. Son bir ekibi daha oraya alacaktık ama bu gelişmelerden dolayı bunu gerçekleştiremedik. Aynı zamanda 6-7 tonluk bir beton mikserinin kuyunun başından aşağıya düşmek üzere olduğunu tespit ettik. Bu en başından beri yaptığımız bir tespitti. Ama arkadaşlarımız tabiri caizse kelle koltukta ve çok önemli bir riski alarak bu işe giriştiler ve 28 kardeşimizi çıkardılar. Bundan sonrası için alınacak riskler kaldırılamayacak risklerdir. Buna bizler de müsaade etmiyoruz. Gelik bölgesinden çalışmalar devam ediyor. İşçi kardeşlerimizin olma ihtimali bulunan kömür göçüğünü açma çalışmalarımız devam ediyor. Ama bunun kısa vadede olmayacağı kanaati oluştu.”

Bakan Yıldız, patlamanın meydana geldiği yerin 540 metre altındaki gelişmeleri ise kamera ile belirlemek için çalışma yaptıklarını söyledi. Bakan Yıldız, “Kameranın yaptığı tespitlerde yüksek basıncın bir çok demirli ekipmanı aşağıya indirdiğini gördük. Bu da patlamanın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. 720 kodunda bir ızgara vardı. Tulumba çalışmadığı için burada su seviyesi yükseliyor. 700 koduna kadar normal kamerayı gönderdik, bir kısım tespitler yaptık. Suya karşı dayanıklı kamerayı da suyun içindeki tespitleri yapmak için gönderdik. Yalnız orada çok fazla metal ve atık olduğu için gönderdiğimiz kamerayı geri alamadık. Dolayısıyla 6 metrekare genişliğinde 20 metre derinliğindeki su kuyusunda neler var, görüntüsü çekildiği halde kamerayı alamadığımız için göremedik” diye konuştu.

28 madenciden 8'inin kimliğiyle ilgili tereddüt yaşandığını, bunlardan 5'inin kimliğinin yakınları ve arkadaşları tarafından teşhis edilmesi sonucu belirlendiğini kaydeden Bakan Yıldız, “3 işçi kardeşimizin kimlik tespitleri, hem arkadaşları hem de aile fertleri tarafından yapılamadı. DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na göndermiştik ve oradaki arkadaşlarımız hafta sonu çalışarak o çalışmayı belli bir noktaya getirdiler. Ancak tespitlerin nihayetlenmediğine, yeni bir kısım örnekler alınarak oraya gönderilmesi gerektiğini tespit ettiler. Kurye ile yeni bazı örnekler oraya gönderilecek” dedi.

Bakan Yıldız, Zonguldak'tan ayrılıp ayrılmayacaklarına da bugün yapacakları değerlendirmeden sonra karar vereceklerini söyledi.
Bu arada TTK Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, facianın ardından yapılan çalışmalar saat saat anlatıldı. 20 Mayıs günü kurtarma asansörünün tadilatının yapılmasıyla eksi 540 koduna inildiğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

“Kurtarma kafesi eksi 460 katına gönderilmiştir. Eksi 460 katında bekleyen kurtarma ekibi eksi 540 kotuna indirilmiştir. Eksi 540 katı için hazırlanan iniş platformunun boyu uzun gelmiş, kafes tekrar kuyu başına alınarak platform kesilmiş ve tahlisiye ekipleri tekrar eksi 540 katına indirilmiş ve patlama mahalinde keşif çalışmalarını tamamlayıp olay mahalindeki göçükler ve çalışmakta olan 30 madenciden 28 madencinin cesetlerinin yerleri belirlendikten sonra cenazeleri çıkarma çalışmalarına geçilmiştir. Kaza kurtarma ekipleri ikişer, üçer ve dörderli guruplar halinde naaşları yer üstüne çıkartarak hastaneye sevk edilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!